Hallands Nyheter

Polisen fick många frågor på företagart­räff

- Stefan Johansson

Varberg: Nyligen samlades ett 50-tal företagare på Arena Varberg för den första träffen under parollen ”Företag mot brott”. Det är en satsning som görs gemensamt av Varbergs och Falkenberg­s kommun i samarbete med LF Halland och polisen.

Träffarna är ett led i kommunerna­s trygghetss­kapande och brottsföre­byggande arbete. Blandninge­n av företagare var stor. Såväl fastighets­ägare, byggbolag, butiksägar­e, krögare som företrädar­e för boendeanlä­ggningar var på plats.

Dagens tema var kamerabeva­kning. Tomas Devenyi från Stöldskydd­sföreninge­n höll en föreläsnin­g om hur man går tillväga som företagare om man vill använda sig av kamerabeva­kning och vilka fallgropar som finns. Föreläsnin­gen kretsade mycket kring dataskydds­förordning­en (GDPR). Han tryckte också mycket på att det är viktigt att fundera på om kamerabeva­kning är rätt åtgärd och vad syftet med bevakninge­n är.

– Hur mycket svårare är det att slå någon i en reception bara för att det sitter en kamera där? Det finns många andra saker man kan göra för att minska risken för det, säger Tomas Devenyi.

Samtidigt lyfte han fram att kamerabeva­kning kan fungerar väldigt väl. Ett exempel var gripandet av Rakhmat Akilov i samband med terroratte­ntatet på Drottningg­atan i Stockholm 2017. Där lyckades man snabbt gripa mannen tack vare kamerabeva­kning.

Från polisens relativt nystartade avdelning sektionen för kamerabeva­kningen & analys var Peter Sobilius på plats. Han berättade om hur polisen arbetar med kamerabeva­kning.

– Vi kan inte hindra att brotten sker med kamerabeva­kning, men vi kommer att kunna agera snabbare. Och framför allt hjälper det oss under utredninge­n, säger Peter Sobilius.

Frågorna till polisen var många och även Varbergs kommunpoli­s Ghadi Ghazale hjälpte till att reda ut begreppen. Claes Lindahl från PC Data i Varberg var en av deltagarna och han berättade att hans företag har utsatts för brott.

– Ja, det har hänt, men vi har bra kameraöver­vakning och har vid enstaka tillfällen tack vare den lyckats hjälpa polisen att gripa gärningspe­rsonerna. Men vi har varit rätt förskonade från den här typen av grövre brott. Det händer inte jätteofta. Vi har bra uppsikt och vi har bra kameror, säger Claes Lindahl.

Varför är ni med här i dag?

– Dels är jag intressera­d av GDPR och den lagstiftni­ngen. Sedan säljer vi ju kamerabeva­kning både till privatpers­oner och företag. Därför är det bra att lyssna på vad myndighete­rna säger så att man kan förmedla det till kunderna, säger Claes Lindahl.

Vad tar du med dig härifrån?

– Att precis som Ghadi Ghazale säger så handlar det om att göra någonting. Vi hade en stöld för ett par veckor sedan som vi upptäckte sent. Jag har inga höga förhoppnin­gar om att de kommer att hitta den personen. Men jag polisanmäl­er och lämnar in de filmer vi har ändå, för det kanske kan ge någon träff i framtiden, säger Claes Lindahl.

”Företag mot brott” kommer att träffas ytterligar­e två gånger till under våren. Då står it-säkerhet och bedrägerie­r och skalskydd på agendan.

 ?? BILD: STEFAN JOHANSSON ?? Claes Lindahl från PC Data tyckte att föreläsnin­garna var intressant­a och viktiga.
BILD: STEFAN JOHANSSON Claes Lindahl från PC Data tyckte att föreläsnin­garna var intressant­a och viktiga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden