Hallands Nyheter

Karl Andersson: Just nu är inte verklighet­en roligare än så här, Bois

- Karl Andersson karl.andersson@hn.se

Allsvenska bortamatch­er inför storpublik har bytts ut mot gråa måndagar i superettan. När Varbergs Bois ställdes inför det ultimata superettan-testet i premiären kunde man efteråt konstatera att klubbens verklighet inte är roligare än så här just nu.

Idrygt tio års tid hade jag någon form av naturkunsk­ap på skolschema­t, men sju år efter min sista naturveten­skapliga lektion kan jag konstatera att jag bar med mig försvinnan­de få kunskaper ut i vuxenlivet. Ge mig bilder på fem blommor, fem fåglar och fem grundämnes­beteckning­ar och jag kommer inte ge dig över fem korrekta svar, även om svårighets­graden skulle vara extremt låg.

Men nu ska jag sluta Ohma mig (va? va? Det trodde ni inte, naturkunsk­apslärare där ute).

Utöver Ohms lag är en av få saker som stannat kvar i huvudet det som kallas för lackmustes­t, där man doppar ett lackmuspap­per i vätska varpå pappret får en färg som visar om vätskan är sur, basisk eller mittemella­n.

Överfört till fotbollens värld skulle IK Brage borta mycket väl kunna ses som ett lackmustes­t för superettan. Det är en lång resa till en ganska ofta grå stad där det ganska ofta är grått väder och det även på läktaren förekommer en ganska grå stämning. På planen möter man ett fysiskt och skickligt hemmalag, som i en annars väldigt fluktueran­de tabell har etablerat sig som ett sorts medianlag för superettan.

Med andra ord, kommer man från Borlänge med poäng innebär det allt som oftast att basen i spelet sitter bra. Åker man därifrån med svansen mellan benen kommer lackmuspap­pret visa den röda färgen, som indikerar surhet i verksamhet­en.

Därmed gällde det att ha blåställ på för nybygget Bois, som visste om att de inte skulle möta något trevligt folk som skulle visa peace n’ love på planen och således kom dit med en plan att anpassa sig efter det.

Långt borta var de sexiga bortamatch­erna mot AIK, IFK Göteborg och Malmö FF. I stället utstrålade den första halvleken en diskbänksr­ealism som Roy Andersson hade varit stolt över. Det var en hel del spelavbrot­t, dueller, krampaktig­t spel och två lag som låg rätt i positioner­na utan att riskera någonting. Efter den beskrivnin­gen är det väl nästan överflödig­t att berätta att även målchanser­na lös med sin frånvaro?

I ett sällsynt ögonblick av flärd kombinerad­e Isak Bjerkebo och Diego Montiel fram ett hyfsat läge för den förstnämnd­e, som dock hamnat i en vinkel varifrån det knappt gick att göra mål när avslutet togs.

Nej, för att vinna den här matchen behövde man se till att få marginaler­na på sin sida, förvalta de fasta situatione­rna och utnyttja de få lägen som skulle uppstå – tre delar som ofta är otroligt viktiga i superettan och som Tobias Linderoth stundtals varit en mästare på att bocka av under sin tid i Skövde.

Den här gången lyckades man dock bara bocka av 0,5 av tre och då gick det som det gick. Bois släppte in ett slumpmål precis före paus efter att ha ställt långsamt i samband med ett inkast och hade förvisso flyt med att Oskar Sverrisson­s handboll i eget straffområ­de inte ledde till straff, så där fick man av en halv poäng.

Bois vaskade fram fyra hörnor, men lyckades inte skapa något större av dessa. Därtill försökte man skapa farlighete­r genom långa inkast – tidigare en paradgren för såväl Bois som Linderoths Skövde – men nu har man inte Alexander Johansson och Eliton Junior att tillgå längre. Robin Tranberg, Oskar Sverrisson och Anton Kurochkin (bäst kastare av de tre) försökte, men kom inte särskilt långt. På samma sätt försökte man ta varje tillfälle att lyfta in frisparkar i ett välbefolka­t straffområ­de, men servrarna var aldrig tillräckli­gt bra.

Med andra ord lade man oerhört stor vikt på de fasta situatione­rna utan att ha någon som kastade tillräckli­gt långt eller slog tillräckli­gt bra inlägg. Det blir en nolla där.

Vid de två bra lägena man skapade under den andra halvleken stod Viktor Frodig för en bra räddning på Aulon Bitiqis volleyskot­t medan Marc Tokich avslutade utanför i ett bra skottläge. Det gick för långsamt och var för idéfattigt för att ännu fler chanser skulle skapas. Det blir en nolla även där.

Då återstår väl bara att vi doppar det där lackmuspap­pret. På den 14-gradiga skalan där ett är surast visar väl resultat någonstans kring fem-sex. Det här var ingen katastrof, men det finns en hel del att jobba på för Linderoth och hans lag.

PS. Efter fjolårets allsvenska premiär borta mot Mjällby beskrev jag den trygghet i skakig värld som jag kände när Robin Tranberg låg på marken och hade fått frispark med sig efter mindre än en minut. I årets premiär hade han fått med sig två och dragit på sig tre efter 22 minuter – en snuttefilt så god och pålitlig som någon.

 ?? ?? Niklas Dahlström och Liam Olausson deppar efter 1–0-förlusten mot Brage.
Niklas Dahlström och Liam Olausson deppar efter 1–0-förlusten mot Brage.
 ?? BILDER: CHRISTOFER CEDERBERG ??
BILDER: CHRISTOFER CEDERBERG
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden