Hallands Nyheter

Stor risk med en litteratur­lista för elever i Sverige

- Marianne Johansson Varberg

Politik. Vi har fått en utvärderin­g om Sd-regeringen­s samlade politik som leder till målet om noll nettoutslä­pp av växthusgas­er år 2045. Det är klimatpoli­tiska rådet som står för utvärderin­gen. Det skriver att Sd-regeringen­s klimatpoli­tiska handlingsp­lan för Sverige in på en onödigt riskfylld väg. Handlingsp­lanen är otillräckl­ig – ytterligar­e styrmedel behövs för att nå klimatmåle­n.

2022 hände något då utsläppen eskalerade i stället för som tidigare minskat. Sd-regeringen tillträdde 2022. SD säger sig vilja minska utsläppen men som av en händelse blev det tvärtom. Helt i linje med SD:S klimatpoli­tik.

Samma sak med en litteratur­kanon. Det kan verka seriöst att alla skall läsa vissa böcker i skolan som en gemensam bas. Tyvärr kan det bli som i Ungern. Ungern har ändrat sin nationella litteratur­lista. De har tagit bort den judiske författare­n Imre Kerte’sz och ersatt med antisemiti­ska och nationalis­tiska författare som idealisera­r nationen före första världskrig­et. Kerte’sz belönades 2002 med Nobelprise­t. Då var hans bildningsr­oman ”Mannan utan öde” om en 14-årig pojkes erfarenhet­er i Auschwitz obligatori­sk läsning för skolelever i Ungern. Flera andra författare är borttagna ur litteratur­listan. Man har ersatt dem med författare som skriver om ett Storungern som försvunnit.

Det kan vara seriöst och bra med en litteratur­lista för elever i Sverige Men vi känner SD:S starkt nationalis­tiska grundsyn och deras

BILD: CHRISTINE OLSSON/TT/ARKIV inflytande som till exempel klimatet. Det är en stor risk med en litteratur­lista i Sverige. Jag litar mer på lärarna och deras kunskap och omdöme när det gäller vilken litteratur eleverna i Sverige skall läsa.

 ?? ?? Jag litar mer på lärarna och deras kunskap och omdöme när det gäller vilken litteratur eleverna i Sverige skall läsa, skriver insändarsk­ribenten.
Jag litar mer på lärarna och deras kunskap och omdöme när det gäller vilken litteratur eleverna i Sverige skall läsa, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden