Hallands Nyheter

Hållbar stadsmiljö tack vare våra gröna lungor

-

Svar på ”Gröna lungor är inte allt”

Miljö. Överallt kan man läsa om hur viktiga träden är i stadsmiljö­n och att desto äldre träden är desto större nytta gör de för klimatet. Många städer är noga med att enbart ta bort sjuka träd som sedan ersätts med plantering av nya, inte som här i Varberg där fullt friska träd och buskar sågas ner. Ett nytt träd kostar åtskilliga tusen och tar många år på sig att etablera sig… Det kan ansvarig inom Varbergs kommun tänka en extra gång på innan hen låter de anställda få gå loss med motorsågar­na. Det tar inte många minuter att såga ned ett träd som tagit åtskilliga decennier på sig att växa upp. Det verkar råda kunskapsbr­ist om hur värdefulla träd och buskar är för oss människor och djur så läs därför till exempel om vad Örebro stad skriver, de som fick hållbarhet­spriset 2023: ”Träd är viktiga för en hållbar stadsmiljö, genom att de bidrar med flera ekosystemt­jänster och klimatanpa­ssningar. De ger skugga på varma dagar, förbättrar luftkvalit­eten genom att ta upp luftförore­ningar, fördröjer och minskar dagvatten. Träden skapar även förutsättn­ingar för stor biologisk mångfald, för smådjur, insekter och fåglar.”

Fallrisken med träd får vi tyvärr leva med, men den är försvinnan­de liten och vi kan inte skövla bort fullt friska träd bara för att slippa vara ängsliga över det, då är miljön på riktigt hotad. Ta er gärna tid till en promenad längs med Trädlyckev­ägen eller vid Håstenssko­lan och titta med egna ögon på stubbarna – det är fullt friska träd som fällts eller gallrats alldeles för hårt. Nej, skicka ansvarig på kurs inom miljövård innan hen åsamkar ännu större skada! Vi som tänker självständ­igt och många gånger

 ?? BILD: JESSICA GOW/TT/ARKIV ?? Ett nytt träd kostar åtskilliga tusen och tar många år på sig att etablera sig, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: JESSICA GOW/TT/ARKIV Ett nytt träd kostar åtskilliga tusen och tar många år på sig att etablera sig, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden