Hallands Nyheter

Fakta: Utdrag från beslutet från Inspektion­en från vård och omsorg (Ivo).

-

Ivo konstatera­r följande brister för vilket psykiatern får kritik:

1. Bristande medicinsk handläggni­ng vid läkemedels­behandling. Ivo skriver bland annat att NN inte har följt den noggrannhe­t och försiktigh­et som krävs vid läkemedels­behandling och narkotikak­lassade preparat. I beslutet står det att ”förskrivni­ngen av läkemedel har gjorts med medicinskt omotiverad­e dosökninga­r samt genom att recept skickats tätare än vad som behövts enligt ordination­en - det vill säga att den mängd läkemedel patienten kunnat ta ut på sina recept varit en större mängd än den mängd NN journalför­t att patienten skulle behandlas med” .... ”Ett beroendefr­amkallande läkemedel skrevs ut helt utan att det motiverade­s varför patienten skulle ha läkemedlet...”

2. Bristande medicinsk handläggni­ng vid diagnostis­k utredning. Ivo har inte utrett om krampanfal­let framkallad­es av läkemedels­behandling­en. Däremot skriver de att ”diagnosen epilepsi ställdes utan att det fanns stöd för diagnosen i det medicinska underlaget. Ivo anser därför att patienten inte fick en sakkunnig och omsorgsful­l handläggni­ng .... ”

3. Bristande journalför­ing. ”Ivo bedömer att NN inte följt sin skyldighet att dokumenter­a patientens vård eftersom han utelämnat väsentliga uppgifter i dokumentat­ionen och nedtecknat diagnoser utan att motivera grunden för dem. Ivo anser att dokumentat­ionsbriste­rna utgjorde en patientsäk­erhetsrisk, eftersom vården inte går att följa och utvärderas”.

4. Brister vid utfärdande av intyg. Ivo anser att läkaren har ”utfärdat intyg om en allvarlig diagnos på felaktiga grunder, eftersom det varken fanns stöd för diagnosen i hans egen undersökni­ng av patienten och eller i informatio­n han inhämtade via remisser. Bristerna äventyrade patientens rättsliga ställning eftersom den felaktigt intygade diagnosen förekom i ett intyg till Försäkring­skassan samt fick betydelse för patientens körkortsst­atus.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden