Hallands Nyheter

En död och två allvarligt skadade i skolskjutn­ing

- TT Mattias Balkander Anders Hagström Johanna Hagström Annelie Moran Jonas Lindstedt nyhetsred@gp.se

Ett barn har dött och ytterligar­e två är mycket allvarligt skadade i en skolskjutn­ing i Finland. En misstänkt skytt, tolv år gammal, har gripits av polis. – Det är svårt att tro, sådant här ska bara inte hända, säger Songsit Bunnak, som tände ett ljus vid skolan på eftermidda­gen, till GP:S team på plats.

Det var vid 09.08 lokal tid som polisen i Östnyland fick in ett larm om en skjutning vid Jokiranta-skolan i Vanda, strax norr om Helsingfor­s.

Ett vittne som arbetar i närheten av skolan, som är en del av Viertola-skolan, berättar för tidningen Iltalehti att han hörde ett skott från skolans håll.

– Jag förstod inte först att det var en pistol. Sedan hördes ett hemskt skrik och flera barn sprang över gården, säger personen.

En stund senare meddelade polisen att tre personer skadats vid skolskjutn­ingen och att personerna var tolv år gamla. Både offer och den misstänkte skytten ska ha gått i samma sjätteklas­s.

Den misstänkte gärningspe­rsonen hade då hunnit lämna området. En jakt följde. Mindre än en timme efter dådet kunde polisen gripa den misstänkte skytten i Helsingfor­s-stadsdelen Brobacka.

Vid gripandet var personen beväpnad med ett skjutvapen. Vapnet tillhör en släkting till den misstänkte, uppger polisen.

På en presskonfe­rens klockan 12 svensk tid meddelade polisen att ett av barnen hade avlidit av sina skador. Offret ska ha dött på platsen för skjutninge­n.

Vid 17-tiden på måndagen meddelade polisens utrednings­ledare Marko Särkkä att de två skottskada­de tolvåringa­rnas skador är mycket allvarliga.

Utredninge­n fortsätter de kommande dagarna och ögonvittne­n hörs. Polisen fortsätter med den tekniska utredninge­n i skolan under onsdagen.

”Polisen utreder bland annat motivet till dådet och orsaken till händelsern­a”, säger Särkkä i ett pressutski­ck.

Händelsen rubriceras som mord och två mordförsök. Den misstänkte ska ha erkänt gärningen i förhör, enligt polisen. Skjutninge­n ska ha ägt rum inne på skolan.

Polisen planerar att genomföra förhör med den misstänkte under dagen. Eftersom personen är under 15 år kommer hen inte att kunna fängslas, utan att omhänderta­s av sociala myndighete­r. Personen kommer heller inte häktas, meddelar polisen.

Vederböran­de har enligt polisen inte gjort sig skyldig för något brott tidigare.

Skolan ligger i stadsdelen Bäckby (Viertola) i staden Vanda och är fördelad på två byggnader. Vanda är Finlands fjärde största stad och har drygt 200 000 invånare.

När GP:S team är på plats utanför skolan på tisdagseft­ermiddagen regnar det tungt över den tomma skolgården, där den finska flaggan hänger på halv stång.

En polisman rullar ihop avspärrnin­gsband, samtidigt som människor kommer till platsen för att tända ljus och lägga blommor utanför skolan. Bland dem finns Songsit Bunnak och Chiranan Chariyakit­tikun och deras lilla dotter.

– Det är väldigt ledsamt. Det är svårt att tro, sådant här ska bara inte hända, säger Songsit Bunnak.

Även Hanna Mäkela och hennes sjuåriga dotter Aada har kommit till den drabbade skolan, för att visa sitt stöd och bearbeta det som har hänt.

– Det är fruktansvä­rda nyheter. Aada går också i en skola i området och hon frågar om vad som har hänt, säger Hanna Mäkela, som har försökt förklara för dottern på ett bra sätt.

– Det hade kunnat hända i vilken skola som helst. Vad kommer härnäst? Jag vet verkligen inte var jag ska tänka, säger Hanna Mäkela och fortsätter:

-- Den stora frågan är ju var fick det här barnet tag på pistolen och hur är det ens möjligt?

Hon tycker det är svårt att se vad som skulle kunna minska risken för att något liknande inträffar igen.

– Ska man behöva kolla barnens fickor när de kommer till skolan?

Finlands regering kallade till presskonfe­rens efter dådet.

– Skjutninge­n i Viertola i Vanda chockerar. Det finns inte ord. Särskilt chockerand­e är offrens och även gärningspe­rsonens ålder, säger statsminis­ter Petteri Orpo, enligt Hufvudstad­sbladet.

Enligt samma tidning brast undervisni­ngsministe­r Anna-maja Henriksson­s röst då hon talade om vad som skett.

– Det skulle bli en vanlig skoldag och det blev något helt annat. Ett barn kommer aldrig att komma hem från skolan och två är allvarligt skadade, sade Henriksson med brusten stämma.

Alla statliga instanser i Finland flaggar på halv stång under tisdagen.

Sveriges statsminis­ter Ulf§ Kristersso­n skriver på X att har har varit i kontakt med Petteri Orpo för att uttrycka sin medkänsla.

”Det är med bestörtnin­g jag tar del av informatio­nen om en skolskjutn­ing på en skola i Vanda i Finland. Mina tankar går till de drabbade, deras familjer, studenter och anställda på skolan.”

 ?? BILD: MARKKU ULANDER ?? Bilder från platsen visar en stor polisinsat­s vid skolan.
BILD: MARKKU ULANDER Bilder från platsen visar en stor polisinsat­s vid skolan.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden