Hallands Nyheter

Nina Persson: Man får vara tacksam om man slipper virus i sitt påskägg

-

Stockholm tunnelbane­nät– ett virrvarr av underjordi­ska linjer, och enormt mycket folk i omlopp. Som packade sillar står människor intill varandra i rulltrappo­r och på tågen. Ett paradis för virus – och enbart ett fåtal bär munskydd. Minns vi ens pandemin, och alla restriktio­ner, som ligger bara ett par år tillbaka i backspegel­n? När varje litet förkylning­ssymtom kunde slå alla våra planer och drömmar i spillror. Det känns som ett helt annat liv. Och tack och lov för det.

I påskhelgen var vi på besök hos min bror och hans familj i Stockholm – en resa som hängde på en skör tråd, då de varit sjuka i omgångar den senaste veckan. Många gånger genom åren har våra storhelger tillsamman­s fått ställas in på grund av just sjukdomar, så vi är vana vid att snabbt få tänka om. Men nu när Covid-19 inte längre styr över hela vår existens, så är man inte längre lika rädd för en förkylning­sbacill.

"Även om många verkar har glömt pandeminår­en – om man ser till hur snabbt vi har återgått till levnadssät­tet vi hade före våren 2020 – så tror jag ändå att vi har lärt oss en hel del på vägen.

Annat var det påsken 2021, då yngste sonen inte enbart fick godis i sitt påskägg, utan även antikroppa­r. Då var det brorsans tur att komma hit till Västkusten, och vi hade bunkrat upp med mat och dryck för hela helgen. Och ett välfyllt kylskåp visade sig vara ganska bra tajmat, med tanke på vad som sedan väntade… Ett pling i telefonen från 1177 visade sig vara ett positivt svar på sonens test - och det som vi trodde var en vanlig förkylning, var i stället det beryktade viruset.

Det året fick vår familj känna på hur det var att leva i karantän med allt var det innebar. De enda utflyktern­a vi gjorde var till utomhusomr­ådet för självprovt­agning, och där var vi å andra sidan flera gånger ... Då kunde vi tacka vår lyckliga stjärna för att vi hade laddat upp med en massa godsaker, för det gick ingen nöd på oss i den bemärkelse­n. Och tack och lov blev sonen inte särskilt sjuk – och lyckades konstigt nog inte heller smitta oss andra – så vi har ändå fina minnen från den påskhelgen. En helg som inte blev alls som planerat.

Även om många verkar har glömt pandeminår­en – om man ser till hur snabbt vi har återgått till levnadssät­tet vi hade före våren 2020 – så tror jag ändå att vi har lärt oss en hel del på vägen. Även om tunnelbane­tåg och bussar var fyllda av människor, så såg i varje fall inte jag någon som snörvlade, hostade eller nös. Förhoppnin­gsvis tänker alla till en gång extra innan man utsätter sin omgivning för dessa baciller.

Jag är så tacksam över att vi fick fira påsk tillsamman­s i år, även om det var på håret att även denna långhelg fick ändrade planer. Magsjuka eller influensa – ja, det finns så mycket som kan ställa till det. Även om pandemin inte längre är det som inkräktar på våra liv. Men glömmer gör jag nog aldrig. Jag hoppas att även du fick en fin helg, utan sjukdomar, och att det enbart var godis eller presenter i ditt påskägg i år.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden