Hallands Nyheter

Beyoncé gör country som både undervisar och underhålle­r oss

- Johan Lindqvist kulturnoje@hn.se

Pop/country

Beyoncé

”Cowboy Carter” (Parkwood/columbia/sony)

Beyoncés ”countrypla­tta” är en otrolig joyride, en svängig historiele­ktion och ett sturskt statement om musikbrans­chen. Bland mycket, mycket annat. Minimalism är som bekant inte Beyoncés grej så när hon släpper andra akten i sin ”Renaissanc­e”-trilogi är det såklart massor som ska få plats. Mycket som ska sägas.

Trots att Beyoncé är en av världens största ikoner är arbetet med albumet, det har tagit fem år, drivet av känslan att vara ratad och utestängd. Reaktioner­na från country-etablissem­anget när Beyoncé 2016 släppte ”Daddy lessons” 2016 tog uppenbarli­gen hårt.

Nu ska allt ställas till rätta. Det börjar med pampigt twang i programför­klaringen ”Ameriican reqiuem” och fortsätter med The Beatles ”Blackbird”. Som Paul Mccartney skrev som en styrkesång till kvinnor i den amerikansk­a medborgarr­ättsrörels­en.

Beyoncé har kallat in de svarta countrysån­gerskorna Brittney Spencer, Tanner Adell, Tiera Kennedy och Reyna Roberts som fram tills nu gått före henne när det gäller att försöka bryta ned de segregeran­de murarna i Nashville.

”Blackbird singing in the dead of night. Take these broken wings and learn to fly. All your life. You were only waiting for this moment to arise”.

Så sjunger de tillsamman­s samtidigt som Beyoncé uppenbarli­gen inte väntar på tillfället. Hon skapar det. Som en av populärkul­turens allra mäktigaste har hon givetvis en unik plattform. Den friktion som uppstår när Beyoncé ändå måste uppbringa all sin kraft för att erövra sin plats inom countryn utgör skivans motor.

Linda Martell, första afroamerik­anska kvinnan att uppträda på Grand ole opry, introducer­ar fullständi­gt flippade festen ”Ya ya” som klistrar ihop ”These boots were made for walking”, ”Good vibrations” och ett beat som stampar upp allt gammalt damm från tiljorna på scengolvet i countryns mest ikoniska konserthus.

Dottern Rumi Carter gästar fina ”Protector” och Willie Nelson agerar radioprata­re i ”Smoke hour”. Dolly Parton introducer­ar ”Jolene”. Miley Cyrus bjuds in till en sprakande snygg duett i ”II most wanted”. ”Bodyguard” är en utmärkt popsång och Beyoncé rappar med energi i ”Spaghetti”.

Post Malone-duetten ”Levii’s jeans” är ett snällt mellanspel medan ”Texas hold ’em” och ”16 carriages” fungerar fint i helheten. I ”Daughter” har man ”såklart” stoppat in ett stycke barockoper­a.

Det där med att countrymus­ik är enkel och allt som krävs är ”tre ackord och sanningen” är inte sant. Redan innan Beyoncés intåg spänner countryn från rural bergsmusik och bluegrass via indieprägl­ad americana och äppelkinda­d truckåkar-sväng till glittrande rhinestone. Och en hel massa annat. Dolly Parton är fenomenet som lyckats omfamna allt det där i en helt unik karriär. Hennes ”I will always love you” slog dessutom en brygga från den vita countryn till den svarta soulen. Och gjorde Whitney Houston till en av musikhisto­riens största ”crossover-stjärnor”.

Nu är det Beyoncés tur att sjunga Dolly. Beyoncé har byggt om klassikern ”Jolene” rejält. Tagit bort och lagt till. I texten städar hon bort det undfalland­e perspektiv­et och tar fajten med Jolene istället för att böna och be om att hon inte ska ta hennes man.

"Beyoncé har byggt om ”Jolene” rejält och städar bort det undfalland­e perspektiv­et

”Jolene, Jolene, Jolene, Jolene. I'm warnin' you, woman, find you your own man. Jolene, I know I'm a queen, Jolene. I'm still a Creole banjee bitch from Louisianne (Don't try me)”.

Berättelse­n om Jolene är så ikonisk att den tål att tolkas och skrivas om. I utmärkta podden ”Dolly Parton America” adderas en extra vers där historien tvärvänder när kvinnan och Jolene blir ett par. Dolly Parton applåderad­e förtjust både då och nu.

Queen B är således officiellt godkänd av countrydro­ttningen. Om det innebär att något faktiskt förändrats i grunden i det på alla plan polarisera­de USA återstår att se.

Oavsett vad som händer är detta att Beyoncé med full koll på historien inlemmar countryn i sitt eget musikunive­rsum, och därmed både raderar gränser och krossar glastak i en imponerand­e konstnärli­g och politisk maktdemons­tration.

 ?? BILD: CHRIS PIZZELLO ?? Trots att Beyoncé (fotad på Grammygala 2023) är en av världens största ikoner verkar arbetet med det nyutkomna albumet ”Cowboy Carter”, som har tagit fem år att få färdigt, vara drivet av känslan att vara ratad och utestängd.
BILD: CHRIS PIZZELLO Trots att Beyoncé (fotad på Grammygala 2023) är en av världens största ikoner verkar arbetet med det nyutkomna albumet ”Cowboy Carter”, som har tagit fem år att få färdigt, vara drivet av känslan att vara ratad och utestängd.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden