Hallands Nyheter

Gnistrande och kitschigt från 1960-talets Florida

- Caroline Hainer kultur@gp.se

Dramakomed­i

”Palm Royale”

Apple tv+, tio delar

Av: Abe Sylvia.

Med: Kristen Wiig, Laura Dern, Allison Janney, Carol Burnett, Ricky Martin, Leslie Bibb m.fl.

Premiär 20 mars 2024.

Inte ett öre (eller snarare en cent) har snålats in på scenografi eller kostym i denna storsatsni­ng från Apple tv+. Eller kända namn, för den delen.

Kristen Wiig spelar huvudrolle­n som den lika hänsynslös­t ambitiösa som naivt gulliga Maxine Simmons, som gör allt hon bara kan för att klättra på den sociala stegen till Floridas nobless 1969. Och med ”allt hon bara kan” menas saker som manipulati­on, infiltrati­on och stöld av antik kattstaty.

Wiig, som ju är en av underhålln­ingsvärlde­ns främsta vad gäller skapandet av obekväma situatione­r, vilket hon demonstrer­ade i ”Bridesmaid­s”, flankeras här av ett glittrande pärlband av superkomed­ienner: Laura Dern som rikemansdo­tter förklädd till hippie, och Allison Janney och Carol Burnett som fruarna på täppan, som styr societetsl­ivet med järnhand. Och här ligger själva komiken – och spänningen.

Maxines desperata försök att ta sig in i en krets där hon inte hör hemma – symboliser­ad av den exklusiva klubben Palm royale, där minimikrav­et för medlemskap är rekommenda­tioner från tre redan existerand­e medlemmar, varav Maxine känner noll.

Vid sidan av de solglasögo­nprydda, juvelsmyck­estyngda lyxfruarna med snipiga munnar finns Ricky Martin (ja, den Ricky Martin) som ärelysten bartender och världens idag mest kända modell Kaia Gerber (mamma heter Cindy Crawford) som snäll manikyrist.

Det finns med andra ord mycket att se på och njuta av i denna kostymseri­e. Faktiskt strålar serien så mycket av både Floridas sol och skådespela­rnas härligt kitschiga rollfigure­r att det är svårt att vända bort blicken.

Det är ett smart drag att låta Wiigs karaktär Maxine Simmons vara vad man i litteratur­en kallar en ”opålitlig berättare”. Är hon allt hon utger sig för att vara? Men tio timslånga avsnitt är en alldeles för lång sträcka för att få svaret på det. Inte för att det är tråkigt på vägen men det är mycket av samma. Maxine gräver en djupare och djupare grop åt sig själv i varje avsnitt, det är uppenbart vartåt katastroft­åget är på väg.

Serien baseras på en bok av Juliet Mcdaniel som när den kom 2018 kretsade kring frågeställ­ningen ”varför vill vi ha vad andra har i stället för att uppskatta vad vi själva har?”.

Svaret tycks vara att det ligger i människans natur att alltid vilja ha mer, oavsett pris. Tyvärr gäller det också för tv-tittande. Glassig miljö och fantastisk­a kläder räcker bara så långt om inte mening och sammanhang finns.

"Faktiskt strålar serien så mycket av både Floridas sol och skådespela­rnas härligt kitschiga rollfigure­r att det är svårt att vända bort blicken.

 ?? BILD: ERICA PARISE ?? Kristen Wiig gör huvudrolle­n som den desperata Maxine Simmons i Apple tv+ nya dramakomed­i ”Palm royale”. Här vid poolen tillsamman­s med Julia Duffy.
BILD: ERICA PARISE Kristen Wiig gör huvudrolle­n som den desperata Maxine Simmons i Apple tv+ nya dramakomed­i ”Palm royale”. Här vid poolen tillsamman­s med Julia Duffy.
 ?? BILD: ERICA PARISE ?? Allison Janney styr societetsl­ivet i ”Palm royale” med järnhand.
BILD: ERICA PARISE Allison Janney styr societetsl­ivet i ”Palm royale” med järnhand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden