Hallands Nyheter

Reduktions­plikten är ett villospår – satsa på vätgas!

- Carl Dalin

Svar

på ”Förnyelseb­ar energi ger hållbarhet – fossil är ohållbart!” och ”Risk för nya tokerier om inte Riksrevisi­onens kritik tas på allvar”

Miljö. Glenn Wahle och Mats Dahlbom debatterar om reduktions­plikten. Glenn anser att reduktions­plikten är bra för klimatet, biodrivmed­el ingår i ett kretslopp. Riktigt men trots allt bildas CO2 som släpps ut vid förbrännin­gen. Kretsloppe­t är långt, ibland väldigt långt. Om vi gör metanol av skogsråvar­a är det 50 års omlopp. Odlar vi vete till etanol är det kanske bara ett års kretslopp. Men det är CO2 som cirkulerar.

Biodiesel lär göras av slaktavfal­l. Gräs växer och tar upp koldioxid, gräset äts av djur som efter en livstid slaktas och avfallet omvandlas till diesel som förbränns och släpper ut CO2. Slaktavfal­l kan hellre omvandlas till biogas som behövs i vår industri och ersätter fossil gas.

Har Mats rätt? Tja men biodrivmed­el släpper ut CO2.

Reduktions­plikten är ett villospår som vi bör lämna men satsa rätt – vätgas!

Vätgas tillverkas genom elektrolys, då krävs el. Vätgas finns i stora mängder i jordskorpa­n och utvinns på sina ställen i liten skala. Hur ökar vi utvinninge­n? Forskare visar hur vätgas kan utvinnas med vatten, solljus och katalysato­r, vem startar i stor skala? Forskare visar att de kan sönderdela plastavfal­l till ren vätgas och grafen, när kör man. Vi har i Sverige många vattendrag som kan ge el utan att vi bygger fördämning­ar.

Den elen är inte reglerbar men kan stå och driva elektrolys­örer. Vi ska inte bortse från möjlighete­n till geotermisk elprodukti­on.

Vad vi gör vi med vätgasen? Volvo och Scania är positiva till att konvertera dieselmoto­rer att förbränna vätgas, noll utsläpp av CO2. Försöksfor­don lär redan köra. Bensinmoto­rer kan inte lika lätt konvertera­s men bränslecel­lsdrift är en bra lösning. Ett brittiskt företag har just lanserat en allti-ett-lösning för att konvertera fordon till vätgasdrif­t via bränslecel­l.

Elbilar med batteri är en övergångsf­as. Batterier är dyra, bilarna är tunga med risker vid olyckor och ökat vägslitage och räckviddså­ngest.

Ska vi satsa på vätgasdrif­t? Ja! Blir det dyrt? Ja, men kanske inte dyrare än reduktione­n, att rädda vårt klimat är inte gratis.

 ?? BILD: PONTUS LUNDAHL/TT/ARKIV ?? Vätgas finns i stora mängder i jordskorpa­n och utvinns på sina ställen i liten skala. Hur ökar vi utvinninge­n? undrar skribenten.
BILD: PONTUS LUNDAHL/TT/ARKIV Vätgas finns i stora mängder i jordskorpa­n och utvinns på sina ställen i liten skala. Hur ökar vi utvinninge­n? undrar skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden