Hallands Nyheter

Illa för klimatet när Stenkil bromsar

Att Varbergsal­liansen med Stenkil i spetsen försenar en viktig klimatstra­tegi på oklara grunder visar på bristande kunskap och engagemang i frågorna.

- Katarina Erlingson katarina.erlingson@hn.se

Ledare 5/4. Man kan säga mycket om Varbergsal­liansen och dess ledare, Ann-charlotte Stenkil (M), men inte att den är pådrivande i klimat- och energiarbe­tet. Med tanke på att det är samma konstellat­ion som styr hela landet och där regeringen fått allvarlig kritik från klimatpoli­tiska rådet är det kanske inte så förvånande. Som kommunstyr­elsens ordförande måste Stenkil ta på sig ansvaret när det verkar som att Varbergs kommun inte är särskilt engagerad i dessa frågor. Såvida det inte stavas kärnkraft förstås.

För snart fem år sedan beslutade kommunstyr­elsen att ta fram en energi- och klimatstra­tegi. Tjänsteman­naorganisa­tionen har arbetat med detta och nog kunde Stenkil ha tjatat fram ett förslag tidigare om hon bara velat. När det så äntligen kom ett förslag på bordet i november valde i stället kommunstyr­elsens majoritet att ytterligar­e försena strategin genom att återremitt­era ärendet. Dels för att föra in kärnkrafte­n i dokumentet, dels för att avvakta ett beslut från riksdag och regering. I protokolle­t hänvisas till att riksdagen har fattat beslut om nya nationella mål och att förtydliga­nden skulle komma i november. Att okunnighet­en kring området är utbredd inom Varbergsal­liansen är tydlig, för riksdagen har inte beslutat om nya klimatmål. Och med tanke på hur klimatpoli­tiska rådet har sågat regeringen­s klimatarbe­te är okunnighet­en och engagemang­et dessvärre bristande även på regeringsn­ivå.

Frågan är vem som föreslog den diffusa att-satsen som sedan blev kommunstyr­elsens beslut. Ann-charlotte Stenkil verkar inte veta och verkar faktiskt inte bry sig heller.

Att Varbergsal­liansen så tvunget vill ha med kärnkrafte­n i strategin att man inte tvekar att försena den är tyvärr inte förvånande. Okritiska kärnkrafts­kramare finns det numera på alla politiska nivåer. Kärnkrafte­n verkar vara vår räddning mot nästan allt ont. Så låter det både från kommunstyr­elsens ordförande och från bland andra klimat- och miljöminis­ter Romina Pourmokhta­ri (L) så fort de får chansen. Att kärnkrafte­n inte hör hemma i en strategi på kommunal nivå bortser Stenkil ifrån.

Det är sorgligt att en kommun som Varberg som har stora möjlighete­r att gå före i energi- och klimatomst­ällningen väljer att fokusera så mycket på ett enda kraftslag. Så mycket att man är beredd att försena en viktig strategi ytterligar­e, tillika på felaktiga grunder och genom önsketänka­nde. Att vänta in en urvattnad klimathand­lingsplan från regeringsh­åll var en dålig strategi av Varbergsal­liansen. Man visste förvisso att kärnkrafte­n hålls framför allt annat hos regeringen, men missade en chans för kommunen att vara proaktiv. Det är dock inte försent, Stenkil, att bli mer engagerad inom klimat- och energifråg­orna. Men då måste den okritiska tron på kärnkrafte­n släppas på en aning.

"Okunnighet­en är utbredd inom Varbergsal­liansen.

 ?? BILD: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? Ann-charlotte Stenkil (M).
BILD: ANNIKA KARLBOM/ARKIV Ann-charlotte Stenkil (M).
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden