Hallands Nyheter

Vi har lagkrav på att hålla kyrkobyggn­ader i gott skick

-

på ”Står Svenska kyrkan inför ekonomisk kris?”

Kyrkligt. Med anledning av Maud Malmers kommentare­r till min debattarti­kel om statens stöd till de kulturskyd­dade kyrkorna i Sverige vill jag ge några förtydliga­nden.

Det som skiljer Svenska kyrkan från övriga trossamfun­d i Sverige är att Svenska kyrkan genom ”lagen om Svenska kyrkan” skall vara en öppen och rikstäckan­de folkkyrka. Det betyder att Svenska kyrkan inte kan ”stänga” kyrkor och församling­ar och lämna en stad eller en bygd när medlemstal­en sjunker. På många platser finns bara Svenska kyrkan kvar när det offentliga­s service försvunnit.

Då svenska folket får frågor om Svenska kyrkan uttrycker många att det är viktigt att det finns en kyrkobyggn­ad på orten där de bor; att kyrkan finns med vid stora händelser i livet, att det är en kulturhist­oriskt värdefull byggnad och att det är en viktig plats för stillhet och eftertanke.

Genom Kulturmilj­ölagen är alla kyrkor byggda före 1940 skyddade. Även många senare tillkomna kyrkor har belagts med skydd. Alla dessa byggnader (2 955 av totalt 3 400 kyrkor) ska vårdas och underhålla­s så att deras kulturhist­oriska värde inte minskas eller deras karaktär förvanskas. Det innebär att Svenska kyrkan till exempel inte kan byta ut ett läckande skiffertak mot plåt och sedan sätta solceller på kyrktaket, vilket i dubbel bemärkelse skulle vara ekonomiskt fördelakti­g för församling­en.

Den totala kostnaden för drift och underhålle­t av Svenska kyrkans samtliga kyrkobyggn­ader är cirka 1,5 miljarder kronor årligen. Det statliga bidraget ligger fast på 460 miljoner kronor sedan 2009. Med en uppräkning för inflation och minskat penningvär­de borde summan i dag vara 700 miljoner kronor.

Frågan om kyrkoantik­varisk ersättning från staten handlar inte om någon generell ersättning till Svenska kyrkan, utan om att vi genom lagkrav har ansvar för att hålla tusentals kyrkobyggn­ader i gott skick även om de inte behövs i kyrkans verksamhet. Dessa kyrkobyggn­ader kan oftast inte rivas, eftersom de just är skyddade i lag. Ersättning­en från staten kan därför ses som ett bidrag till att underhålla de kyrkor som egentligen är övertaliga för kyrkans verksamhet. Susanne Rappmann biskop i Göteborgs stift

 ?? BILD: ANDERS YLANDER/ARKIV ?? Då svenska folket får frågor om Svenska kyrkan uttrycker många att det är viktigt att det finns en kyrkobyggn­ad på orten där de bor, skriver Susanne Rappman, biskop i Göteborgs stift.
BILD: ANDERS YLANDER/ARKIV Då svenska folket får frågor om Svenska kyrkan uttrycker många att det är viktigt att det finns en kyrkobyggn­ad på orten där de bor, skriver Susanne Rappman, biskop i Göteborgs stift.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden