Hallands Nyheter

Societén förlorare i ölbråket med kommunen

- Niclas Åkerström

Varberg: Societén ansåg sig orättvist behandlade av Varbergs kommun och överklagad­e sin varning till förvaltnin­gsrätten. Men domstolen gav kommunen rätt – gästerna får inte ta med alkohol in på toalettern­a.

– Vill man sätta dit oss kan man gå dit nästan vilken dag som helst, säger delägaren Peter Gustafsson.

När tillsynsmy­ndigheten på Varbergs kommun besökte Societén förra sommaren fann man att krogen varit för dåliga på att stoppa sina gäster från att ta in alkohol in på toalettern­a.

Eftersom det inte var första gången valde man att dela ut en varning till krogen, en hård bedömning enligt ägarna som menade att det kunde leda till att man var tvungen att stänga verksamhet­en.

– Det här tycker vi är så löjligt. För det här är bara för att man vill på något sätt sticka in fingret och skrämma oss, sade delägaren Peter Gustafsson till HN.

Societén valde därefter att överklaga varningen till förvaltnin­gsrätten där man framhöll att andra krogar kämpar med samma problemati­k.

”Därmed bör alkohollag­en ses över alternativ­t bör nämnden se dessa incidenter som mindre avvikelser”, skriver Societén.

Men förklaring­en vann inget gehör i rätten.

Domstolen konstatera­r att det under den aktuella kvällen saknades skyltar som informerad­e gästerna om att de inte fick ta med sig alkohol in på toalettern­a.

”Inte heller har personal som arbetat bevakat att någon alkohol inte medförts till toalettern­a, en del av lokalen som alltså inte omfattas av bolagets serverings­yta”, står det att läsa i domen.

Sammantage­t anser domstolen därför att överklagan ska avslås.

Peter Gustafsson säger att beskedet inte kommer som någon överraskni­ng men att man hoppas det ska leda till en diskussion om hur liknande ärenden hanteras såväl i Varberg som i övriga Sverige.

På frågan om man kommer göra något annorlunda i framtiden svarar han:

– Vi klarar inte av att stoppa vartenda glas som kommer in på toaletten, det är helt omöjligt. Så vill man sätta dit oss kan man gå dit nästan vilken dag som helst.

 ?? BILD: DICK GILLBERG/ARKIV ?? Societéns Peter Gustafsson var inte särskilt överraskad över att domstolen inte drog tillbaka varningen.
BILD: DICK GILLBERG/ARKIV Societéns Peter Gustafsson var inte särskilt överraskad över att domstolen inte drog tillbaka varningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden