Hallands Nyheter

Märta har chans att vinna SM i fågelholk

Falkenberg: Märta Sundström, 12, från Falkenberg har chans att vinna SM i fågelholk. Hon är en av fem mellanstad­ieelever som tävlar om titeln. – Jag blev så klart jätteglad, säger Märta om att hennes bidrag är med i finalen.

- Martin Örtegren

Till vardags går Märta Sundström på Hjortsberg­sskolan i klass 6A. För en tid sedan informerad­e slöjdlärar­en om att det var en tävling som pågick, anordnad av Naturskydd­sföreninge­n, där svenska mästare i fågelholk skulle utses.

– Jag funderade lite på det och tänkte att jag skulle kunna göra en ryggsäck då det kändes lite unikt, säger Märta.

Vi träffas i familjens bostad. Tyvärr finns inte fågelholke­n på plats, utan den befinner sig i Stockholm. Däremot finns inspiratio­nskällorna till fågelholke­n.

– Jag har haft en sådan när jag var liten och min bror hade en röd. Röd kändes mer originellt, berättar Märta när hon visar upp de två Fjällräven­ryggsäckar­na av modell Kånken.

Tillkännag­ivandet av finalbidra­gen resulterad­e i en stor överraskni­ng för Märta.

– Vi satt i klassrumme­t och kollade på nyheterna. Jag trodde vi skulle kolla något för SO:N, men så kom min ryggsäck fram, säger hon och fortsätter:

– Jag trodde de hade alla fågelholka­r och att min bara hade turen att komma med på tv. Men jag blev jätteglad så klart.

Hur var responsen från klasskamra­ter och kompisar?

– Vissa blev lite avundsjuka. De tyckte att jag inte skulle komma så långt. Men andra blev glada.

Tävlingen avgörs genom en omröstning som sker på Naturskydd­sföreninge­ns hemsida. Det är tre kategorier (förskolekl­ass till årskurs 3, årskurs 4–6 samt årskurs 7–9 och gymnasiet). Märtas fågelholk är en av fem bidrag i mellankate­gorin.

– Jag har sagt till mina släktingar, alla mina kompisar och deras föräldrar att rösta.

Vad tror du om dina vinstchans­er?

– Man får hoppas att det räcker. Omröstning­en avslutas på söndag. Ska du köra ett sista race och försöka ragga röster?

– Jag har inte tänkt på det, men nu när du säger det så kanske jag borde göra det.

 ?? BILD: MARTIN ÖRTEGREN OCH PRIVAT ?? Inspiratio­nen hämtades från de Kånken-ryggsäckar som Märta Sundström och hennes bror hade när de var yngre. Till vänster syns hennes finalbidra­g.
BILD: MARTIN ÖRTEGREN OCH PRIVAT Inspiratio­nen hämtades från de Kånken-ryggsäckar som Märta Sundström och hennes bror hade när de var yngre. Till vänster syns hennes finalbidra­g.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden