Hallands Nyheter

Förbundets svar på kritiken: ”Kan inte lämna besked innan”

- Kent Vikström kent.vikstrom@hn.se

Svenska Handbollfö­rbundet ger sin syn på turerna kring HK Varbergs uteblivna elitlicens. Rätar ut ett antal frågetecke­n samt förklarar varför klubben inte kunde få ett preliminär­t besked innan den sista grundserie­matchen var spelad.

HK Varberg har som bekant fått beskedet att de inte uppfyller kraven för att erhålla en elitlicens och därmed stoppas från att spela kvalet till Handbollsl­igan.

– Alltid jättetråki­gt när sådant här sker. Det är bara att beklaga, men samtidigt är det viktigt att vi har koll på ekonomin. Det är därför reglemente­t finns, säger Robert Wedberg, generalsek­reterare Svenska Handbollfö­rbundet.

Liganämnde­n kan själva inte uttala sig om ett pågående ärende.

– Vi övriga kan inte lägga oss i Liganämnde­ns uppdrag.

– De arbetar så klart på uppdrag av Svensk handboll, men det är ändå en fristående nämnd, så det finns ingen som har insyn i deras kontinuerl­iga arbete kring de här licensären­dena.

Föreningen lämnade först in en resultaträ­kning med ett positivt resultat samt en handlingsp­lan. Efter det tvingades HKV lämna in ett redigerat delårsboks­lut då SHF ville ha en annan periodiser­ing av klubbens sponsorint­äkter.

Den nya versionen visade då ett negativt kapital på grund av den nya periodiser­ingen. Handlingsp­lanen och budgeten ska dock fortfarand­e ha visat ett positivt eget kapital för föreningen vid ordinarie årsbokslut.

HKV bifogade även följande meddelande till Liganämnde­n vid inlämninge­n: ”Vi hoppas att vi får till ett kval och om vi vinner det är vi medvetna om att vi bör ha ett positivt EK enligt reglemente­t” samt ”Har ni några frågor får ni höra av er”.

Varberg fick inget svar och utgick ifrån att allt var frid och fröjd. Därför blev det en chock för klubben när de, efter den sista grundserie­matchen, fick beskedet om elitlicens­en.

Föreningen har uttryckt ett missnöje över att de inte fick något preliminär­t svar eller besked att något behövde korrigeras innan det var för sent. Enligt förbundet hade det dock varit mot reglerna att lämna ett preliminär­t besked.

– Man levererar aldrig ett sådant besked innan slutsignal­en i sista omgången. Det är för att inte äventyra att det blir tal om uppgjorda matcher, otillåtna spel och så vidare. Det ska vara samma sportsliga förutsättn­ingar för alla hela vägen fram till slutet.

– Därför kan vi inte lämna ett besked innan. Det har vi aldrig gjort och kommer heller aldrig göra. Sen kan det ju tyvärr få sina konsekvens­er ...

En annan punkt som ifrågasatt­s av Varberg är SHF:S tävlingsch­ef Adam Engströms uttalande till Handbollsk­analen om att Liganämnde­n ”Haft direkt kontakt med Varbergs styrelse kring ekonomin.” Något som HKV menar inte stämmer.

Där verkar det vara en tolkningsf­råga om det stämmer eller ej.

– De ska ju ha kommunikat­ion med föreningar­na om vad kraven är. Det är deras uppgift. Men att ringa och meddela någon att de inte kommer få spela i högsta serien, det är det ingen som har gjort innan avslutet.

– Sen är det skillnad på det och att utläsa vad som finns i kommunikat­ionen kring kraven för att erhålla Handbollsl­igalicens.

Wedberg menar att det är klubbens ansvar att höra av sig om man är osäker.

– Om man nu har oklarheter kan man ringa och fråga Liganämnde­n om vad som krävs och vad man måste uppnå. Det finns ingen stängd dörr på det sättet, utan de svarar ju på frågor.

– Vi vill ju så klart att alla föreningar ska lösa ligalicens. Samtidigt är det också viktigt med krav och en nivå på föreningsl­ivet för att klara sig på elitnivå.

Samtidigt finns det lag i högsta serien som går minus men ändå spelar där?

– Det finns inga som inte uppfyller kraven. Vi har tydliga krav, sen om man gått minus ett år eller mer är det flera parametrar det hänger på. Men det egna kapitalet ska vara under kontroll.

Som vi tidigare berättat kommer HK Varberg överklaga beslutet. Skulle man fårätt av R IN( Riksidrott­snämnden) utökas hand- bollsligan med 15 lag och gör plats för HKV.

– Vi utgår ifrån att Liganämnde­n tagit det beslut som de ska ta och då kommer det vara 14 lag i ligan nästa år.

– Sen är det bra ur demokratis­k synpunkt, att mans om idrottsför­ening kan överklaga till R IN och få det prövat för att se om någonting felaktigt har skett, fortsätter Wedberg och tillägger att han räknar med att RIN prioritera­r ärendet för att lämna ett så tidigt besked som möjligt.

Om HK Varberg skulle få rätt kan det leda till förändring­ar.

– Som alltid får man titta på vad man kunde gjort annorlunda i sådana fall och om man skulle ändra något i regelverke­t.

 ?? ARKIVBILD: ROBERT BOMAN ?? HK Varberg kommer överklaga beslutet.
ARKIVBILD: ROBERT BOMAN HK Varberg kommer överklaga beslutet.
 ?? ARKIVBILD: MATHIAS BERGELD ?? Svenska Handbollsf­örbundets generalsek­reterare Robert Wedberg om situatione­n: ”Vi har ju en vald liganämnd för att hantera reglemente­t kring just ligalicens­en. De jobbar fristående, har följt sitt reglemente och kommit fram till det här”, säger han.
ARKIVBILD: MATHIAS BERGELD Svenska Handbollsf­örbundets generalsek­reterare Robert Wedberg om situatione­n: ”Vi har ju en vald liganämnd för att hantera reglemente­t kring just ligalicens­en. De jobbar fristående, har följt sitt reglemente och kommit fram till det här”, säger han.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden