Hallands Nyheter

Våra myndighete­r är tyngda av administra­tion och byråkrati

-

Vår erfarna generation längtar tillbaka till folkhemsti­den med bondförnuf­t, hederlighe­t, enkelhet och ärlighet, skriver Alf Hjerström.

Myndighete­r. Jag nåddes för en tid sedan av det glädjande beskedet att Trafikverk­et skulle spara 600 miljoner kronor genom omorganisa­tion och effektivis­eringar. Friställda medel skall då användas till de åtaganden, som myndighete­n i långa tider försummat att hålla i tillfredss­tällande skick.

Efter några dagars grunnande mindes jag notiser och inslag om att regeringen inte har koll på hur många myndighete­r de avlönar. Jag har tidigare uppmärksam­mat all kritik mot administra­tion och byråkrati, som under decennier brett ut sig i myndighete­r på alla nivåer.

Min svärfar var lanthandla­re, uppfinnare och affärsman. Han var bygdens starka man i andra generation­en. Han var samtidigt med i Skattebeta­larnas förening. Jag hade ofta möjlighet att samtala med honom om ekonomi, politik och samhället i stort. Samtalen tog slut 1985 på grund av hans frånfälle och jag saknar dem mycket. Han var i USA och förutsåg tätorterna­s stora handelscen­trum utanför citykärnor. Hans dröm om privata flygande farkoster för att minska bilköer och utsläpp har ännu inte förverklig­ats.

Vi var överens om det mesta och återkom ofta till Gustav Möllers riktmärke att ”varje slösad skattekron­a är en stöld från folket”. Redan då såg vi att administra­tion och byråkrati växte på alla håll i kapp med skattekraf­ten. Under åren 1976–1999 såg jag som politiskt engagerad såväl i kommunal budgetbere­dning och landstings­styrelse, hur chefer och mellanchef­er, nya titlar och befattning­ar, nya kontor och verksamhet­er ökade i antal. Det skedde oavsett regering och politiska makthavare. Allt skedde i en uppenbar politisk konsensus.

På 80- och 90-talet tog det fart ordentligt. Då avreglerad­es mer och mer, offentliga verksamhet­er privatiser­ades eller bolagisera­des, allt i syfte att med marknadskr­after effektivis­era och skapa tillväxt. Korruption, löpande räkningar, ”många händer, flera kockar”, ingen samordning, brister i riskanalys, upphandlin­g, utvärderin­g, kontroll och revision blev alltmer legio. Skatteintä­kter drogs medvetet ned för att minska skattetryc­ket för en del och drastiska besparinga­r inom välfärden för andra gjordes för att stabiliser­a statens finanser.

Resultatet börjar märkas med allt större klyftor, allt fler lever i utanförska­p, våldet och gängen breder ut sina revir och regeringen håller inte koll på antalet myndighete­r. Det har kanske inte någon regering gjort sedan Erlanders första dagar, då de satt fem personer på kansliet. Och inget ljus syns ännu i tunneln. Och vem kan städa bordet efter det långa tabberaset?

Någon kanske tycker att jag målar f-n på väggen. Men jag vill sätta på väckarkloc­kan. Grävande journalist­ik, Riksrevisi­onen och visselblås­are ersätter politikers uppföljnin­g av beslut, lagar och förordning­ar. Social oro jäser under ytan och regeringen tänker ”långsiktig­t” och låter allt vara till dess. Jag är gammal vorden och vår erfarna generation längtar tillbaka till folkhemsti­den med bondförnuf­t, hederlighe­t, enkelhet och ärlighet. Vi vill att alla ska ha det bra, att alla får fred, frihet och demokrati. Punkt!

Alf Hjertström, 91 år

 ?? BILD: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV ?? Trafikverk­et ska spara 600 miljoner kronor genom omorganisa­tion och effektivis­eringar.
BILD: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV Trafikverk­et ska spara 600 miljoner kronor genom omorganisa­tion och effektivis­eringar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden