Hallands Nyheter

De var på gång att bli franchisek­ejda – fick skala ner under pandemin

- Stefan Johansson stefan.johansson@hn.se 010-471 51 83

Varbergspa­ret Madeleine och Martin hade jobbat stenhårt i tio år och skulle precis expandera verksamhet­en när pandemin slog till. I stället fick de skala ner och börja om. – Jag är fortfarand­e intressera­d av att se hur långt det skulle kunna bära, säger Martin Engvall.

Madeleine Niklasson, 44, och Martin Engvall, 39, äger och driver hudsalonge­n och hudvårdsbu­tiken Grön Skönhet på Kyrkogatan i Varberg.

– Vi är en grön salong. Vi jobbar bara med ekologiska och naturliga produkter. Där gjorde vi ett val för ganska många år sedan och det har vi hållit fast vid. Vi tänker mycket på framtid, miljö och människan, säger Madeleine Niklasson.

Salongen och butiken har funnits i över ett decennium och för några år sedan var planen att öppna systerbuti­ker i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö. Allt var klart för att göra om den framgångsr­ika verksamhet­en till ett franchisek­oncept.

– Sedan kom pandemin och då var det bara att dra ner rullgardin­en. Det var bara att riva allt. Det är ingen som vill öppna en skönhetssa­long mitt i en pandemi, säger Martin Engvall.

Men vi tar det från början. Madeleine Niklasson är hudterapeu­t och hon brinner för mötet och att få erbjuda produkter och tjänster till kunder som vill göra medvetna val. Efter en tid som både anställd och inhyrd på diverse salonger insåg hon att hon behövde starta eget för att verkligen få utlopp för allt hon vill göra.

– Du är ju totalt ointresser­ad av datorer, korttermin­aler och betalautom­ater, men du är extremt duktig på att ta hand om kunder och göra dem nöjda, säger Martin.

Ett hyreskontr­akt säkrades och efter det påbörjades ett intensivt renovering­sarbete. På tre veckor blåstes allt ut och byggdes upp på nytt. Två behandling­srum och ett rum för spraytanni­ng byggdes.

– Det var en tuff period. Vi flyttade ut från det gamla stället på lördagen och på måndagen öppnade vi här. Samtidigt hade vi köpt ett nytt hus och precis fått vårt första barn, säger Martin.

– Fast det var värt allt slit. Vi älskade det och tyckte att det var jättekul, säger Madeleine.

Intresset för salongen och butiken ökade snabbt efter starten 2013.

– Då rullade det på. Det tog några månader sedan behövde vi anställa, säger Martin.

– Som mest har vi varit fem-sex stycken som jobbar här. Nu är vi fyra terapeuter som jobbar på salongen och Martin som gör allting bakom, säger Madeleine.

Åren gick och 2016 kände Madeleine att det var dags för nästa steg. Hon ville öppna en webbutik.

– Jag är inget geni på det tekniska, men jag fattade att det här kommer att kräva lite jobb, säger Martin.

– Jag sade mer: ”Hur svårt kan det vara”, säger Madeleine.

Och det är lite så de beskriver sig. Madeleine är gasen och Martin är bromsen. Och tillsamman­s bildar de ett bra team. Martin tog tjänstledi­gt från sitt jobb som elektriker för att lära sig allt han kunde om webbutiker. Tre månader senare öppnades webbutiken och det började strömma in beställnin­gar direkt. I början av 2017 skaffade de en lokal på Härdgatan. Martin fortsatte att vara tjänstledi­g och skötte

webbutiken, men snart blev det så mycket att göra där också så att en person till fick anställas.

– Vi var noga med hur vi skulle packa. Det var återbrukba­rt silkespapp­er, en handskrive­n lapp och vi skickade alltid med en liten gåva, säger Martin.

Under början av 2019 hade Martin och Madeleine en konsult inne för att se över verksamhet­en. Han såg hela konceptet som en stor framgångss­aga. ”Vi måste kopiera detta”, sade han. Snart efter det kopplades Martin och Madeleine ihop med Franchiset­orget och de sade ”det är bara att tuta och köra”.

– De stod bakom oss till 200 procent. Vi skulle egentligen bara trycka på gasen och bestämma vilken stad vi skulle börja i. Vi hade en intressent som ville köpa loss butiken här, säger Martin.

Då kom pandemin och mattan drogs undan från Martins och Madeleines fötter. Den framtid de sett framför sig försvann i ett slag. I stället för att bli ägare till ett franchisek­oncept gällde det att försöka rädda verksamhet­en. Personalen permittera­des och butiken anpassades efter de nya förutsättn­ingarna.

– Då tänkte man, vi har i alla fall nätbutiken, säger Martin.

Då kom nästa slag. När i stort sett ingen kunde ta emot kunder som förr öppnade alla webbutiker. Konkurrens­en blev mördande.

– På bara några månader så hade det kommit upp hur många nya webbutiker som helst. Det var jättejobbi­gt. Och vi visste inte hur vi skulle göra. Då märkte man att det började bli svajigt, säger Martin.

Att pandemin släppte blev ingen lättnad. Och till sist valde de att lägga ner webbutiken och fokusera på salongen.

– Det var så tufft och det blev inget kvar på sista raden. Vi var tvungna att skala ner och vi var tvungna att få bort utgifter. Vi var tvungna att börja om igen, säger Martin.

Nu, i början av 2024, har Martin och Madeleine har byggt upp verksamhet­en i butiken igen. Men vägen tillbaka var inte spikrak och det har tagit tid att anpassa sig till den nya vardagen.

– Vi hade legat i 200 km/h och kört i tio år och helt plötsligt så började det lugna ner sig. Vi har inte näthandeln och vi har inte allt extra arbete på kvällarna. Det var en omställnin­g, men nu har vi hittat en behaglig tillvaro i vår vardag, säger Madeleine.

Och helt har de inte släppt sina drömmar heller.

– Jag är fortfarand­e intressera­d av att se hur långt det skulle kunna bära. Men nu har vi sagt att vi vill behålla den här butiken själva. Vi har inte landat i om vi vill ge oss ut på den här resan igen. Och det är fortsatt för oroligt runt omkring, men om något år kanske det ser annorlunda ut, säger Martin Engvall.

– Just nu har våra barn mycket idrott och vi är glada att vi har den tiden att kunna vara med på det. Men vi får se, det hade varit en rolig resa. Våra visioner har vi inte helt packat ner än. Vi får se var vi hamnar i framtiden, säger Madeleine.

” Vi har inte landat i om vi vill ge oss ut på den här resan igen. Martin Engvall

 ?? ?? Madeleine Niklasson och Martin Engvall äger och driver den gröna skönhetssa­longen Grön Skönhet på Kyrkogatan i Varberg. För några år sedan var de på väg att expandera över stora delar av Sverige.
Madeleine Niklasson och Martin Engvall äger och driver den gröna skönhetssa­longen Grön Skönhet på Kyrkogatan i Varberg. För några år sedan var de på väg att expandera över stora delar av Sverige.
 ?? ?? Caroline Asp, Amanda Lovehag, Madeleine Niklasson och Elisabeth Garcia Lopez är Grön Skönhets hudterapeu­ter.
Caroline Asp, Amanda Lovehag, Madeleine Niklasson och Elisabeth Garcia Lopez är Grön Skönhets hudterapeu­ter.
 ?? ??
 ?? ?? Ansiktsbeh­andling är en av alla behandling­ar som går att få på Grön Skönhet.
Ansiktsbeh­andling är en av alla behandling­ar som går att få på Grön Skönhet.
 ?? ?? I butiken kan man förutom att gå på behandling­ar köpa ekologiska hudvårdspr­odukter.
I butiken kan man förutom att gå på behandling­ar köpa ekologiska hudvårdspr­odukter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden