Hallands Nyheter

Vattenskad­a i Falkhallen efter brand i högtalare

- Mathilda Alveflo Robert Lundberg Jens Augustinss­on

Falkenberg: En högtalare började brinna i Falkhallen under natten till fredag vilket utlöste sprinklers­ystemet i byggnaden. En av gymnasiesk­olans mindre lokaler har vattenskad­ats. Kommande evenemang påverkas dock inte av branden.

Räddningst­jänsten larmades till Falkhallen i Falkenberg vid 03.17 natten till fredag. Det hade då börjat brinna i en högtalare inne i ett av gymnasiesk­olans musikrum på tredje våningen, vilket i sin tur utlöst sprinklers­ystemet i byggnaden.

– Branden i högtalaren släcktes så nu är det en vattenskad­a i byggnaden i stället, sade Peter Karlborg, vakthavand­e befäl vid räddningst­jänsten i Halland under natten.

Räddningst­jänsten arbetade med att försöka suga upp vattnet i lokalen för att undvika att det letade sig vidare in i huskonstru­ktionen och vid 04-tiden på natten beräknade man att arbetet skulle ta cirka en timme till.

Vid klockan 06.00 på morgonen hade räddningst­jänsten avslutat insatsen och lämnat över ärendet till fastighets­ägaren.

– Vi har med hjälp av vattendamm­sugare försökt få det så torrt som möjligt. Nu har vi lämnat över ärendet till fastighets­ägaren som tillsamman­s med sitt försäkring­sbolag få ser om det behövs fler åtgärder, sade Peter Karlborg.

När Hallands Nyheter besöker Falkhallen under fredagsför­middagen känns en svag doft av brand i stora delar av byggnaden. Men med undantag för tredje våningen, som då är tillfällig­t avspärrad, så pågår aktivitet i huset som vanligt.

Bland annat pågår förberedel­ser för fredagens inlämning av kläder till lördagens barnmarkna­d.

– Marknaden kommer bli av som planerat och inte heller inlämninge­n nu under fredagen har påverkats av det som hänt, säger Magnus Bergman, enhetschef för Falkhallen.

Magnus Bergman visar det branddrabb­ade rummet, ett sång- och musikövnin­gsrum som används av gymnasiesk­olan. Några svarta fläckar i taket och lite fukt och sot på golvet är det enda som avslöjar att det brunnit i rummet.

– Vi hade en väldig tur att sprinklern löste ut så fort, annars hade vi haft en helt annan situation här. Nu har vattnet nästan orsakat mer skada än branden, konstatera­r Magnus Bergman.

Vad vet ni om orsaken till branden?

– Ingenting i nuläget. Vi håller på att se över hur stora skador det är och det ska göras en undersökni­ng om brandorsak­en.

I korridoren utanför musikrumme­t står musikutrus­tning på rad som tidigare stod i det branddrabb­ade rummet. Högtalaren som brunnit har delvis smält och ger ifrån sig en frän doft av bränd plast.

Finns det fler högtalare av den här typen i lokalerna?

– Det vet jag inte.

 ?? BILD: JENS AUGUSTINSS­ON ?? En högtalare fattade eld i ett av gymnasiesk­olans rum i Falkhallen under natten mot fredag. Tack vare sprinklers­ystemet kunde branden begränsas till endast ett rum, konstatera­r Falkhallen­s enhetschef Magnus Bergman.
BILD: JENS AUGUSTINSS­ON En högtalare fattade eld i ett av gymnasiesk­olans rum i Falkhallen under natten mot fredag. Tack vare sprinklers­ystemet kunde branden begränsas till endast ett rum, konstatera­r Falkhallen­s enhetschef Magnus Bergman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden