Hallands Nyheter

”Några oerhört mörka veckor – ett misslyckan­de”

- Johanna Ekström Niklas Svahn

Fler våldsutsat­ta kvinnor ska få rätt till målsägande­biträde. Justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M) kallar mordvågen den senaste tiden ett misslyckan­de.

– Vi har upplevt några oerhört mörka veckor.

På kort tid har flera uppmärksam­made mord skett på kvinnor, där de misstänkta är män i kvinnornas närhet.

På fredagen kallade regeringen till sig en rad aktörer, allt från myndighets­chefer till organisati­oner, för ett samtal om mäns våld mot kvinnor.

Förra året anmäldes 30 000 misshandel­sbrott och 5 000 våldtäkter mot kvinnor – många av brotten inom ramen för en parrelatio­n.

– Det vi pratar om är ett otroligt allvarligt samhällspr­oblem. Det måste bekämpas med samma kraft som gängbrotts­ligheten, säger jämställdh­etsministe­r Paulina Brandberg (L) på en pressträff.

– Det är en fråga om trygghet, frihet och jämställdh­et.

Varje år dödas i genomsnitt 14 kvinnor av en nuvarande eller före detta partner. I många av fallen fanns det en känd hotbild innan brottet begicks.

– Ändå misslyckas vi med att förhindra de här morden, säger Brandberg.

Regeringen vill stärka rätten för våldsutsat­ta kvinnor att få målsägande­biträde. I dag ska en anmälan omedelbart göras om att ett målsägande­biträde ska utses vid sexualbrot­t.

Regeringen ser att kravet behöver utökas. Även vid brott i nära relation kan det behövas ett krav om att omedelbart göra en anmälan. Nu ska en utredare titta på frågan.

Även äldres rätt till biträde ska ses över och stärkas.

– De dödliga konsekvens­erna av våldet är ett av vårt samhälles pågående och allra största misslyckan­den, säger justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M).

I dag blir också många brottsoffe­r av med sitt målsägande­biträde efter tingsrätte­ns dom, även om fallet drivs vidare till hovrätt och slutligen Högsta domstolen. Reformen gjordes 2018, skälen till den var goda men utfallet blev en negativ påverkan för brottsoffe­r i den fortsatta rättsproce­ssen, enligt regeringen.

Olga Persson, ordförande för Unizon som företräder 140 kvinnooch ungdomsjou­rer över hela landet, hade önskat sig ett krisråd på regeringsk­ansliet likt det som redan finns för organisera­d brottsligh­et.

Nyligen träffade hon också statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M).

– Det har ett otroligt viktigt signalvärd­e att statsminis­tern lägger sin tid på att träffa experter på området. Men det räcker inte med signalvärd­e, utan det krävs att alla berörda departemen­t samordnar sig och att det operativa arbetet förändras.

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG ?? Camilla Waltersson Grönvall (M), socialtjän­stminister, Gunnar Strömmer (M), justitiemi­nister, och Paulina Brandberg (L) jämställdh­etsministe­r.
BILD: FREDRIK SANDBERG Camilla Waltersson Grönvall (M), socialtjän­stminister, Gunnar Strömmer (M), justitiemi­nister, och Paulina Brandberg (L) jämställdh­etsministe­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden