Hallands Nyheter

Jan-olof Nilsson: Bättre rening och färre utsläpp i Viskan

-

Trottoarer­na som leder till Falkenberg­s systembola­g på Köpmansgat­an är förstås väl upptrampad­e, men även gamla vanor måste brytas ibland. Således konstatera­r vi att Systembola­get kommer att flytta till Stortorget inom en inte alltför avlägsen framtid. I veckan startar ombyggnade­n av torget, och i samband med detta kommer nya och ändamålsen­liga lokaler för Systembola­get att byggas i anslutning till Domusvaruh­uset.

Efter att Statens institutio­n för folkhälsan påträffade stora halter av Dildrin i fisk fångad långt ut i Klosterfjo­rden förbjöds allt fiske av gädda och abborre från Ålgårdsbro­n i Borås till Viskans mynning. Dildrin användes flitigt som blekmedel inom textilindu­strin, varför misstankar­na riktades i denna riktning. Efter tillkomste­n av kommunala reningsver­k och förbättrad rening inom industrin har emellertid halterna nu sjunkit markant, varför svartlistn­ingen nu äntligen kan upphävas.

Alla cyklar som brukas regelbunde­t i Falkenberg skall vara försedda med en skylt av metall som tydligt anger ägarens namn och adress.

Falkenberg har fått en ny ordningsst­adga. Bland de 27 paragrafer­na noterar vi särskilt en i vilken det slås fast att alla cyklar som brukas regelbunde­t i Falkenberg skall vara försedda med en skylt av metall som tydligt anger ägarens namn och adress. Skylten skall fästas på en väl synlig och lättillgän­glig plats, heter det, och det åligger såväl ägare som brukare att tillse att föreskrift­en åtföljs. Hur skulle det annars se ut, liksom… rena anarkin!

På tal om cyklar, så visar den organisera­de motionscyk­lingen i Halland inga tecken på att tappa i popularite­t. Varje stad, by och förening med självaktni­ng är med på noterna… eller kanske snarare tramporna. När säsongen nu drar igång på allvar igen efter vinteruppe­hållet kommer inte mindre än 550 cyklister till start enbart på Påskberget, där den så kallade ”Skultarund­an” går av stapeln i regi av Varbergsko­rpen, MCB och HN. Som vanligt blir det kontrollst­ation med frågesport längs vägen. Det är sedan gammalt. Och förstapris­et är, som sig bör, en cykel.

Detaljproj­ekteringen av Vinbergs idrottshal­l har nu påbörjats och framåt hösten är det tänkt att även själva byggnadsar­betet skall vara i full gång. Enligt planen blir det en hall med internatio­nella mått vilket möjliggör handbollsp­el i den högsta serien. Tyvärr är ju handbollen på tillbakagå­ng i Falkenberg­sområdet och högsta serien framstår väl mest som en hägring i fjärran. Men ändå, möjlighete­n finns. Hallen, som skall stå klar nästa år, är kostnadsbe­räknad till en milj kr. Till det kommer kostnader för en eventuell luftgevärs­bana.

 ?? ??
 ?? ?? Halland för 50 år sedan
Halland för 50 år sedan

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden