Hallands Nyheter

”Intet nytt på västfronte­n” i mars månad

- Per-olof Nilsson Väderkröni­kör

Är det någon som över huvud taget kommer ihåg något om vädret i mars? Möjligtvis om man kanske kanat av vägen i någon halka, plurrat med vadarstövl­arna i ett kallt vattendrag eller haft en trevlig semester (man kan ju haft en dålig också…). Tänker jag tillbaka fritt utan att leta i mina källor kommer jag på att det var ju i alla fall några varma dagar i slutet och att påskdagen kunde bli rekordvarm för mars. Nu försvann dock den chansen med ett för allt för tjockt molnlager.

Så vad finner vi om vi granskar lite noggrannar­e? Jo, mars var faktiskt riktigt mild här i söder med 2–2,5 grader varmare än normalt. Drog sig faktiskt upp på femte plats i min 48-åriga statistik med 4,7 grader i medel. Inte kanske den känslan man haft då saknaden efter solen var stor på västkusten med ett faktiskt värde på ynka 93 timmar i Göteborg. Sämst i hela Sverige. Men moln å andra sidan bidrar till att hålla uppe nattempera­turen och det är en del av förklaring­en till mars höga medeltempe­ratur.

Nederbörde­n föll inte denna månad i någon större omfattning i Halland. Första månaden sedan september -23 som visade på ett underskott mot normalen. En ganska nordlig bana på lågtrycken dumpade nederbörde­n en bra bit norröver där några dygnsrekor­d för mars noterades i bland annat Dalarna.

Blickar vi ut från vårt något avslagna väder noterarar vi att varm luft dominerat över södra och mellersta delarna av Europa. Värmepuffa­r, tillsamman­s med stoft och damm, från Sahara har svept in stora delar av Medelhavso­mrådena under slutat av månaden med temperatur för mars runt osedvanlig­a 30 grader. Ända uppe i Polen klättrade tempen upp i 27 grader i påskhelgen. Inte konstigt att det fanns mycket energi i det lågtryck som gav snökaos i Sydsverige efter påskhelgen då det samtidigt var riktigt kallt i norra Sverige med ner till -34 i lappländsk­a Nikkaloukt­a.

Spanar vi framåt i april ser vi fortsatt stora skiftninga­r mellan rejält varm luft över Centraleur­opa och kallare över norra Skandinavi­en. Risk för en hel del nederbörd framöver då lågtrycken i gränszonen blir för årstiden ganska blöta. Fortsatt tendens till att mildluften kommer att dominera men jag tar höjd för ett nytt bakslag någon gång under sista tredjedele­n av april. Här är det förmodlige­n sista sucken av den polära virvelns i stratosfär­ens omläggning, som skedde i mitten av mars, som når ner till marken. Vi kan då räkna med högtrycksb­lockering i norr och riktigt kyligt väder med södergåend­e lågtryck som ånyo kan ge lite vitt kortvarigt på marken.

Avslutning­svis en kort summering av vad kommande sommar i nuläget har att bjuda på. I år går vi från El Nino i Stilla havet till en La Nina och normalt har det oftast inga större signaler i våra trakter. Det man kan se vid La Nina är att det finns en tendens till lågtrycksb­etonat väder ju längre norrut man kommer i vårt land sett över hela sommarperi­oden. Lågtryck på sommaren innebär allt som oftast lite lägre temperatur­er och det syns i vissa längre prognoser. Lyckligtvi­s är inte alla inne på samma spår utan det finns även varmare och mer högtrycksb­etonade spår att luta sig mot. Och just nu i skrivande stund när det snöblandad­e regnet driver förbi mig med kulingvind­ar så gör jag helst det sistnämnda, baserat på helt ovetenskap­lig grund.

” Mars var faktiskt riktigt mild här i söder med 2–2,5 grader varmare än normalt.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden