Hallands Nyheter

Bois hoppas gräset ska ge fördel i hemmapremi­ären

- Kent Vikström kent.vikstrom@hn.se

Varbergs Bois är på jakt efter sin första seger i hemmapremi­ären när topptippad­e Östers IF kommer på besök. Varberg räknar med att det kommer bli en helt annan match nu än senast då matchen ska spelas på gräs. – Det gäller att vi fortsätter som vi gjorde mot Brage, är kompakta och håller ihop försvarssp­elet på ett bra sätt. Blir ännu tuffare att möta i duellspele­t och effektivar­e, säger Tobias Linderoth.

Senaste gången Bois vann en hemmapremi­är var säsongen 2019 när man besegrade Trelleborg­s FF med 3–1 i Superettan. Den gången stod just Joakim Lindner för det vinnande målet.

– Oj, det visste jag inte ens själv. Det var länge sedan... Men det är klart, i Allsvenska­n har man väl i minnet att vi haft det tufft i de här premiärern­a. Vi får se till att vända på den trenden nu då, säger Joakim Lindner.

Den säsongen slutade dessutom med att Bois säkrade avancemang till Allsvenska­n.

– Så långt ska vi inte gå nu kanske... Vi får ta en match i taget, säger han med ett leende och tillägger sedan:

– Men det känns jättebra och det ska bli sjukt roligt att det drar igång här hemma också.

Motståndar­en Östers IF är favorittip­pade inför säsongen av de flesta experter och spelade 1–1 i sin seriepremi­är hemma mot ett annat förväntat topplag i Degerfors IF.

Bois och Öster möttes 2022 när Varberg fick kvala för att hålla sig kvar i Allsvenska­n. Den gången vann Bois både mötena med 2–1 och säkrade därmed ett allsvenskt kontrakt den gången.

Men när lagen möttes i Svenska cupen tidigare under årets försäsong blev det förlust med hela 1–4.

– Resultatet speglade inte matchen. Det var ingen 1–4-match sett till själva spelet. De började väldigt bra men sen tycker jag att vi tar över och trycker på i andra halvlek.

– De drog det längsta strået den gången och jag hoppas att vi gör det den här gången.

Den matchen spelades på konstgräs. Lindner räknar därför med att det blir en helt annan typ av match på Påskbergsv­allens naturgräs.

– Jag tror inte ens att det kommer gå att jämföra matchen i cupen med denna. Det kommer bli helt olika matchbilde­r.

På grund av underlaget?

– Framför allt det. På konstgräs kan du spela en annan fotboll än en hemmapremi­är i april på naturgräs. Nu såg mattan jäkligt fin ut ändå men det gäller att värdera lite och vara lite smart.

– Det blir nog mycket mer kamp och längre bollar.

Hur gärna vill ni ta första segern?

– Bara för att vi förlorade mot Brage, som är ett bra fotbollsla­g, ska vi inte bli stressade. Det är en av 30 matcher så det är väldigt, väldigt mycket att spela om.

– Sen är det klart att vi vill vinna så många matcher som möjligt, så varför inte ta den första nu?

Tränaren Tobias Linderoth berättar att laget lärde sig mycket av förlusten mot Öster i cupen, som var en av Bois första tävlingsma­tcher denna säsong.

– Vi har haft den som en referens åt det negativa hållet. Framför allt inledninge­n, säger Tobias Linderoth och fortsätter:

– Det var en ganska bra match efter första 15. Sen blev det en ganska spretig match när vi jagade sista kvarten, men vi har lärt oss att vi måste ta oss an matcher första kvarten på ett bättre sätt.

HN har till denna säsong startat upp ett webb Tv-program med namnet Fotbollsst­udion där experten Igor Krulj och programled­aren Karl Andersson analyserar Bois matcher. I det senaste avsnittet lyfte Krulj bland annat fram att Bois var osynkade i presspelet och var lite för enkelspåri­ga i offensiven i 0–1-förlusten borta mot Brage.

Bois huvudträna­re ger sin syn på kritiken.

– Det tycker inte jag att vi var. Brage var mycket bättre än de varit tidigare. Jag vet inte om de uppfattade det, men vi gjorde lite korrigerin­gar i Bragematch­en som gjorde att vi blir mer synkade. Vi åker på ett snabbt inkast men annars skapar de inte mycket på oss och vi håller ihop det bra defensivt. Han fortsätter:

– Sen skapade vi tillräckli­gt för att göra minst ett mål. Med tanke på det tycker jag att vi gjorde en bra prestation senast.

 ?? BILD: CHRISTOFER CEDERBERG ?? Varbergs Bois lagkapten Joakim Lindner ser fram emot hemmapremi­ären.
BILD: CHRISTOFER CEDERBERG Varbergs Bois lagkapten Joakim Lindner ser fram emot hemmapremi­ären.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden