Hallands Nyheter

HK Varbergs överklagan – ett ovanligt ärende för RIN

- Kent Vikström kent.vikstrom@hn.se

HK Varberg blev inte beviljade elitlicens och kommer överklaga beslutet. Ärendet hamnar då i händerna på RIN – som ska försöka göra sin bedömning så snabbt de kan för att alla parter ska kunna planera kommande säsong på bästa sätt. – Samtidigt är vi mer angelägna om att det ska blir rätt än att det ska gå fort, säger Elin Johansson.

Riksidrott­snämnden (RIN) är idrottens ”högsta domstol” och det är där HK Varbergs överklagan kommer hamna så småningom. HKV har nu mindre än två veckor på sig att lämna in den.

– Om ett sådant här ärende överklagas och vilar på tävlingsre­glerna så krävs det prövningst­illstånd. Då måste föreningen först visa att det antingen skett ett handläggni­ngsfel när Handbollfö­rbundet provat det här ärendet, eller att beslutet är i strid med – eller utan stöd i – regelverke­t för att det ska tas upp i prövning i sak, säger Riksidrott­sförbundet­s chefsjuris­t Elin Johansson.

Hur vanliga är den här typen av ärenden?

– Först och främst är det inte supervanli­gt att förbunden inte beviljar elitlicens över huvud taget så bara det är ett ovanligt beslut. Jag kan inte säga någon statistik men det är inte vanligt.

– Det är inte så att RIN behandlar den här typen av ärende varje vecka om man säger så.

Alla parter är förstås intressera­de av att RIN ska fatta ett beslut så snabbt som möjligt. Inte minst för att planera det sportsliga inför kommande säsong.

Det kan som bekant bli så att Handbollsl­igan utökas med ytterligar­e ett lag i HKV om föreningen får rätt i sin överklagan.

– Det är inte som i en civil domstol att man har hundratals ärenden som står i kö. Riksidrott­snämnden jobbar med ett generellt krav om att allt ska handläggas skyndsamt.

– Sen händer det ju ibland att man har ett visst datum innan anmälnings­tid till en serie till exempel som kan vara deadline för ett ärende. Då gör RIN vad man kan för att man ska kunna ha ett beslut innan dess. Men att det ska tas beslut innan det eventuella datumet får aldrig gå före vikten av att det blir ett korrekt beslut.

 ?? ARKIVBILD: RF ?? Riksidrott­sförbundet­s chefsjuris­t Elin Johansson.
ARKIVBILD: RF Riksidrott­sförbundet­s chefsjuris­t Elin Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden