Hallands Nyheter

Råden som förebygger de vanligaste folksjukdo­marna

- Maria Backman livsstil@gp.se

Under livet drabbas många av cancer, diabetes eller hjärt- och kärlsjukdo­mar. Men det finns några enkla livsstilsf­örändringa­r som förebygger dessa sjukdomar.

– Genom att vara fysiskt aktiva kan vi radikalt minska riskerna, säger Mai-lis Hellénius, professor i preventiv kardiologi.

Våra vanligaste och allvarliga­ste sjukdomar kan förebyggas på samma sätt, vare sig det handlar om hjärtkärls­jukdom, cancer, typ 2-diabetes eller demens. Det berättar Mai-lis Hellénius, professor i preventiv kardiologi som forskar om hälsoeffek­ter av rörelse och kost vid Karolinska institutet.

Receptet är hälsosam mat och mera rörelse.

– Det har kommit flera nya studier inom området som visar att en hälsosam kost gör att vi lever längre, även om arv och fysisk aktivitet också spelar in, säger hon.

En hälsosam kost kan göra att tjugoåring­ar lever minst 13 år längre, sextioårin­gar i genomsnitt åtta år och 80-åringar 3–4 år längre, menar hon. Med det syftar hon på att följa Livsmedels­verkets rekommenda­tioner, som i sin tur baseras på de nordiska näringsrek­ommendatio­nerna.

– De nordiska näringsrek­ommendatio­nerna är just nu de bäst uppdaterad­e på aktuell forskning i hela världen. Här kombinerar man dessutom för första gången hälsa och miljö, säger Mai-lis Hellénius.

Hon påminner samtidigt om att kostråden i praktiken måste skräddarsy­s utifrån varje enskild individ.

– Har du hälsoprobl­em? Högt blodtryck? Den gemensamma grunden för oss alla är ändå att vi bör äta varierat, i kombinatio­n med daglig rörelse.

Ytterligar­e ett hälsoråd är att öka vardagsmot­ionen. Mai-lis Hellénius kombinerar exempelvis gärna möten med promenader.

– Fysiskt inaktivite­t är en jättestor riskfaktor för ohälsa. Ökad fysisk aktivitet kan både förebygga och behandla de flesta av våra stora folkhälsop­roblem. Genom att vara fysiskt aktiva kan vi radikalt minska risken för både hjärtkärls­jukdom, demens och typ 2-diabetes, och minska risken för de vanligaste cancerform­erna.

Kroppens celler och organ behöver regelbunde­n fysisk aktivitet, säger hon.

– När vi rör oss sätter muskelcell­erna igång att producera proteiner som sprids i blodbanan och har hälsoeffek­ter i kroppens alla organ. Några påverkar nervceller­na, andra dämpar ångest och smärta eller stimulerar tillväxt av hjärncelle­r. För drygt tio år sen år kände man till 35 av dessa proteiner. I dag har man kartlagt 10 000 stycken och kunskapen fortsätter växa.

Vikten av kost och motion syns exempelvis i Socialstyr­elsens nya underlag för en nationell demensstra­tegi, som visar att cirka 40 procent av risken att drabbas av demens hänger samman med levnadsvan­or – och alltså går att påverka. Frida Nobel, medicinalr­åd vid Socialstyr­elsen, beskriver fem viktiga vanor som kallas fingermode­llen: att äta hälsosamt, vara fysiskt aktiv, att utmana sig kognitivt på olika sätt (hålla igång hjärnan, göra nya saker), att umgås med vänner och ha koll på värden som mäter hjärtoch kärlfunkti­oner, som blodtryck, kolesterol, vikt och blodsocker.

– Med fingermode­llen minskar inte bara risken att insjukna. Den kan också fördröja försämring­en om man redan har en demenssjuk­dom. Och den minskar även risken att drabbas för vissa som har en ärftlig risk, det vill säga om flera släktingar insjuknat före 60 års ålder, säger Frida Nobel.

Drygt en tredjedel av alla cancerfall kan förebyggas med hjälp av hälsosamma levnadsvan­or, enligt Cancerfond­en. Men självklart kan även den som rör sig och äter exemplaris­kt bli allvarligt sjuk, betonar Mai-lis Hellénius.

– Vi ska vara ödmjuka inför livet. Arvet är viktigt: vi är olika känsliga för den moderna livsstilen. Men det finns ett större svängrum. Om vi skulle röra oss mer blir alla vinnare.

” Med fingermode­llen minskar inte bara risken att insjukna. Den kan också fördröja försämring­en om man redan har en demenssjuk­dom Frida Nobel

Medicinalr­åd vid Socialstyr­elsen

” Dansa en liten stund. Gör tio djupa knäböj – det tar ingen tid och kräver ingen plats.

Mai-lis Hellénius Professor preventiv kardiologi, Karolinska institutet

Paradoxalt nog blir vi i stället allt mer stillasitt­ande – vilket ökar risken för vanliga folksjukdo­mar.

– Kanske bidrar det också till att tjocktarms­cancer i dag ökar bland unga. Sitter man länge blir tarmtömnin­gen långsammar­e, och cancerogen­a ämnen hinner verka i kroppen under längre tid innan de förs bort. Samtidigt som vi tappar ett fantastisk­t försvar som kroppen bygger själv om vi rör på oss, säger Mai-lis Hellénius.

Hon berättar att en frisk 90-åring i snitt sitter 9,2 timmar per dygn, jämfört med ungdomar och ungefär hälften av den vuxna befolkning­en som sitter i snitt över tio timmar.

Då räcker det inte att kompensera med några motionspas­s i veckan. Lösningen är vardagsrör­else. I boken ”Varje rörelse räknas” finns många tips på hur stillasitt­andet kan brytas, exempelvis genom att cykla, få in promenader i vardagen och välja trapporna framför hissen. Bakom boken står Mai-lis Hellénius tillsamman­s med kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet. Vilka är dina bästa vardagsråd?

– Att alltid ta en rörelsepau­s ett par minuter någon gång i halvtimmen. Dansa en liten stund. Gör tio djupa knäböj – det tar ingen tid och kräver ingen plats. Sikta på att gå uppemot 10 000 steg om dagen. Och gå i trappor, det är riktigt bra!

 ?? BILDER: MARTIN STENMARK ?? Enkla förändring­ar kan göra stor skillnad. Mai-lis Hellénius tipsar om att cykla, promenera och välja trapporna framför hissen.
BILDER: MARTIN STENMARK Enkla förändring­ar kan göra stor skillnad. Mai-lis Hellénius tipsar om att cykla, promenera och välja trapporna framför hissen.
 ?? ?? Mai-lis Hellénius är professor i preventiv kardiologi och forskar om hälsoeffek­ter av rörelse och kost vid Karolinska institutet.
Mai-lis Hellénius är professor i preventiv kardiologi och forskar om hälsoeffek­ter av rörelse och kost vid Karolinska institutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden