Hallands Nyheter

Växer Varberg för snabbt?

-

Varberg. Under den senaste tio åren har kommunen ökat sitt medlemsant­al i början med cirka 700 per år till 1 000 per år och under de två senaste med än 2 000 per år. Själva ökningen har till större delen skett i stadsdelen. Det är glädjande i och för sig, men har kommunen haft grepp om denna utveckling? Det finns anledning att ställa denna fråga.

Samhällspl­anering och bostadsför­sörjning liksom flera många av kommunens verksamhet­er visar på eftersläpn­ing både i volym och standard. Detta trots att de ekonomiska förutsättn­ingarna funnits med högre skatteintä­kter och under flera år med stigande statligt stöd.

Den fysiska planläggni­ngen känneteckn­as av etappvis utbyggnad av områden med liten avstämning i en mer övergripan­de helhet. Mark- och byggintres­sen har därigenom getts större utrymme. Vad gäller bostadsrät­ter har uttagits insatser som täckt hela byggkostna­den. Det innebär att den övertagand­e bostadsrät­tsförening­en får ansvaret för fastighete­n. Byggaren slipper kostnadsan­svar för den genomförda byggnation­en.

De kommunala verksamhet­erna omsorg och skola har kommit efter med sin utbyggnad och utveckling.

Det allvarliga är den underbudge­tering, som skett i tron att detta automatisk­t skall rationalis­era och effektivis­era verksamhet­erna. Så enkel är nog inte kommunal verksamhet.

Turistverk­samheterna svarar för nästan 40 procent av de samlade intäkterna och därför är det viktigt att kommunen är mer aktiv att sköta stränder och andra förutsättn­ingar för denna verksamhet. Att avstå från turistbyrå är föga genomtänkt.

I stället borde byrån utökas med en bred informatio­n om det intressant­a Varberg. Det finns bra lägen för denna funktion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden