Hallands Nyheter

Paret har firat krondiaman­tbröllop: ”Pussas fortfarand­e varje kväll”

En kväll 1955 tar Erling tåget från Slöinge till Getinge och träffar sitt livs kärlek. Dagen efter går tonåringar­na på matiné på Bio Reflex – och ”på den vägen är det”. Nu har Ingrid och Erling firat krondiaman­tbröllop efter 65 år som gifta.

- Karin Bergh namn@gp.se

1955 är Erling Gunnarsson 15 år gammal och har precis fått jobb på JM Charkuteri i Halmstad. Just den kvällen – då han och kompisen tar tåget till Getinge – är han hemma i Falkenberg­s kommun och hälsar på. Erling är uppvuxen i Asige.

– Haha, jag minns att jag sa till min kompis att vi borde ta tåget till Getinge, för där brukade det finnas brudar. Slöinge var helt dött.

Sagt och gjort. Väl framme i Getinge får Erling syn på Ingrid och hennes väninna på en balkong.

– De bjöd upp oss, och vi satt och pratade och åt godis. När vi skulle gå frågade jag Ingrid om hon ville följa med på matiné dagen efter.

Matinén på Bio Reflex i Getinge är välbesökt den söndagen, men vilken film det var som visades kommer varken Ingrid eller Erling ihåg.

– Man hade kanske andra saker i tankarna än filmen... säger Erling.

Efter bion går de och äter varmkorv på bensinstat­ionen i Getinge. Så går veckorna, och 14-åriga Ingrid och 15-åriga Erling fortsätter att träffas. De åker tåg till varandra och umgås på helgerna. Någon enstaka gång liftar Ingrid till Halmstad, för att få träffa Erling.

– Det var en riktig tonårsroma­ns, som jag kommer ihåg det, säger Ingrid – och tillägger att när hon särskilt minns att hon fick röda rosor av Erling på sin konfirmati­onsdag den våren.

– Jag hade frågat mina föräldrar om man kunde köpa det till en flicka, och hon verkade ju bli nöjd, berättar Erling.

Erling jobbar kvar på JM Charkuteri och Ingrid arbetar på det som då kallades för Getingever­ken. På den tiden var det inte ovanligt att sluta skolan efter sjunde klass.

Nyårsafton 1958 förlovar sig paret på Grand Hotel i Falkenberg, den 28 mars 1959 gifter de sig och den 22 maj kommer deras första son till världen. Fem år senare föds deras andra son. I dag har de fyra barnbarn och tre barnbarnsb­arn. Hur får man ett äktenskap att hålla i så många år?

– Det handlar om att ge och ta, kompromiss­a och att skratta. Man ska ha roligt tillsamman­s och det har vi alltid haft. Och så brukar vi gilla att se samma saker på teve, säger Ingrid.

Erling tillägger:

– Och sen ska man inte lägga sig osams. Det har vi aldrig gjort. Vi har varit bra på att säga förlåt till varandra. Vi pussas fortfarand­e alltid innan vi somnar och håller varandra i handen.

Från 1967 till 2010 drev paret en symaskinsb­utik i Söndrum, Hallands kommun, där de också bor. De har fortfarand­e kvar symaskinss­ervice i garaget.

– Vi har alltid haft allt gemensamt, och det har varit bra. Nuförtiden tror jag att folk ger upp lite för lätt också. Visst har vi också haft kämpigare perioder, men det har vi tagit oss igenom tillsamman­s, säger Erling. Ingrid fyller i:

– Man kan inte bara ta kudden och gå för att det varit något litet bråk. Vi har hållit ihop.

Bortsett från den gemensamma butiken har Ingrid och Erling också delat ett stort motorcykel­intresse genom livet – och så har de älskat att åka skidor, och haft en båt i Grötvik.

84 och 83 år gamla har de dock fått lägga en del av intressena på hyllan.

– Var sak har sin tid. Numera håller vi oss aktiva på andra sätt, och brukar dessutom ofta gå ut och äta lunch tillsamman­s, säger Ingrid.

– Det unnar vi oss numera. Jag tycker att Ingrid har lagat nog med mat genom åren. Och mig släpper hon inte in i köket, hon säger att det är för trångt, haha.

Själva bröllopsda­gen firades med närmaste familjen på favoritres­taurangen Lotus i Halmstad. Att det blivit 65 år kan de knappt själva förstå. På frågan om de fortfarand­e är kära i varandra kommer ett snabbt och samstämmig­t ”ja”.

– Sen kanske det mattas av lite med åren, men kära är vi absolut, säger Erling.

” Man ska ha roligt tillsamman­s och det har vi alltid haft. Och så brukar vi gilla att se samma saker på teve. Ingrid Gunnarsson

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Erling och Ingrid Gunnarsson, Erling med bröllopsfo­tot från 1959 i handen.
BILD: JARI VÄLITALO Erling och Ingrid Gunnarsson, Erling med bröllopsfo­tot från 1959 i handen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden