Hallands Nyheter

Birgersson gav Wic en bra skjuts – hittade målvaktens svaghet

- Mattias Nilsson mattias.nilsson@hn.se

En match är vunnen. Två segrar till behövs. Men Warberg IC har lagt fundamente­t och satt sig i respekt.

– Det blev som jag hade tänkt mig, men det är svårt att veta innan när man inte har mött dem. Skönt att börja med en vinst, säger Joel Birgersson efter 6-1 mot Sundsvall FBC.

På söndagskvä­llen inleddes matchserie­n, i bäst av fem matcher, mot Sundsvall. I potten: en plats i Superligan nästa säsong.

Omgående fick hallänning­arna övertag på Norrlands-gängets målvakt Jesper Pettersson och hittade en svaghet. I synnerhet Joel Birgersson som låg bakom första periodens två mål.

Både 1-0 och 2-0 hamnade spikrakt uppe i högerkryss­et. Först var det Pontus Reinholdss­on som spelade fram när Joel kom ner ett par steg i banan och sköt direkt.

Mål nummer två kom med fyra sekunder kvar av ett numerärt överläge. Han skapade sig extra utrymme och pangade in Filip Erhedens passning.

– Den ena är en slumpboll där jag får ett pass i mitten. Det andra får jag hylla Pontus. Han gillar att slå dem - och jag gillar att skjuta i det läget, säger Joel Birgersson.

Andra perioden vann Warberg med 2-0 och under de två första perioderna tog Arvid Vonk totalt nio skott som Sundsvall fick ihop. Nollan sprack med drygt tre minuter kvar av tredje perioden. Men det struntade Wics keeper i.

– Viktigt med vinst och en bra start, men nästa match blir helt annorlunda, säger Arvid Vonk.

Anton Lundgren, han som till slut fick hål på Vonk, med sin styrning till 1-6-reducering höll med. Han pustade ut utanför omklädning­srummet efter matchen som sågs av 900 personer.

– Det var bra tryck på läktarna, men det visste vi om. Tyvärr räckte det inte. Nu ska vi hem till Sundsvall och en fullsatt sporthall. Vi kommer komma ut bättre också, lovar Anton och tillägger:

– För mig personlige­n var det inte viktigt men för laget var det viktigt att få in ett mål. Det gör mycket till nästa match, säger Anton innan bussresan och övernattni­ng i Linköping - för sedan vidare färd norrut på måndag.

Precis som i andra perioden stod Mattias Kongstad för ett tidigt mål i tredje perioden. Och Max Källerteg fick dessutom göra en balja till 6-0, med fyra sekunder kvar av ett powerplay.

– Det blev hyfsat stora siffror och det känns ganska kontroller­at, men det spelar ingen roll hur mycket eller lite vi vinner med. Det är bara första matchen, resonerar Joel Birgersson.

Johan Astbrant var förstås belåten med starten.

– Det handlar mycket om vad vi gör och vi kontroller­ar matchen i 60 minuter. De vill väl pinka revir och gjorde en push (i tredje perioden) när de tog ut sin keeper, men de fick inte ut något av det, säger Johan Astbrant.

Joel Birgersson hade chans att stänga den fjärde kvalmatche­n i fjol mot Nykvarn, men missade öppet mål. Det har han förträngt numera – men inte Astbrant.

– Vi vann väl första matchen mot Nykvarn med 10-5. Jag tror de flesta lärt sig att det är inget man kan rida på. Vi måste fokusera och göra en ännu bättre prestation på onsdag.

– Jag tror det blir en annan matchbild och det är nog två år sen man spelade på parkett (mot Fagerhult), men jag tror vi ska känna på ”mattan” där på onsdag innan matchen, säger Joel Birgersson.

 ?? BILD: KRISTER ANDERSSON ?? Warberg fick en pangstart i avgörande kvalet och Joel Birgersson (nummer 23) hittade högerkryss­et – två gånger om i första perioden.
BILD: KRISTER ANDERSSON Warberg fick en pangstart i avgörande kvalet och Joel Birgersson (nummer 23) hittade högerkryss­et – två gånger om i första perioden.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden