Hallands Nyheter

Sverige behöver ingen rasdebatt

Det finns goda skäl att en tydlig röd linje i debatten går när det börjar pratas om ras.

- Mimmie Björnsdott­er Grönkvist Liberala Nyhetsbyrå­n

Ledare 9/4. Moderatern­a måste sluta apa efter Sverigedem­okraterna, och skaffa en egen invandring­spolitik. Det menar Hanif Bali, tidigare riksdagsle­damot för M, i GP. Som vanligt ryggar han inte för kontrovers.

”Det är uppenbart för alla att post-invandring­sfrågan kommer att bli en rasfråga, om man ser på det grovt” menar han.

Är det verkligen uppenbart? För vem? Ja, integratio­nen är en makalöst misslyckad historia, och mycket av den segregatio­n som bitit sig fast i Sverige är inget man bryter i första taget. Det är sant.

För Bali är detta en utmärkt anledning till att det är dags att börja prata om ras. Vad det är han vill rent konkret är svårare att begripa sig på. Förslag på kurser i svenska värderinga­r avfärdar han skrattande­s, mer Sfi-pengar kommer inte heller lösa problemet. Den analysen är inte nödvändigt­vis felaktig, problemen sitter djupt och det finns ingen mirakelkur.

Bali berömmer S för den arbetsgrup­p om segregatio­n som letts av Lawen Redar, för att ha börjat nysta i problemet. M borde tillsätta en statlig utredning. Men, som S vill, försöka uppnå blandning med hjälp av politik vänder han sig emot, för det kan urholka det svenska. ”Jag tror att 20 procent är precis på gränsen för vad ett samhälle klarar av. Det betyder att vi måste leva med segregatio­n” konstatera­r han.

Utöver det är det gamla argument om att vi visst måste kunna prata om en svensk kultur, som redan tuggats till leda.

Det är svårt att begripa vad det hela har med ras att göra, eller behovet av någon slags rasdebatt. Annat än att det är mumma för rubriksätt­are och twittrare. Mycket av det Hanif Bali lyfter kring omfattning­en av integratio­nsutmaning­en – förslaget om offensiv familjepla­nering i förorten undantaget – är hyfsat okontrover­siellt i debatten numera. Förutom just ordvalet ras. Det kan vara ett försök att locka andra till polemik, till fäktning med det kontrovers­iella ordet.

Eller så ett ärligt – men missriktat – försök att föregå opinionen. Prata om ras, för att förhindra att debatten blir rasistisk. Risken är förstås överhängan­de att effekten blir det motsatta – och att det drabbar individer, vanligt folk.

Det finns goda skäl att det dras en tydlig röd linje i debatten när begrepp som ras börjar flyga runt. Att prata om sådant är att reducera individer till en kollektiv identitet. Liberaler drog linjen tydligt i sanden, när flera fackförbun­d efterfråga­de statistik om hudfärg för att motverka rasism.

Svensk debatt kommer inte att må bättre av en slarvigt importerad debatt om ras och hudfärg från USA, ett land med helt andra förutsättn­ingar och rasistisk historia. Det gäller både när vinkningar­na mot andra sidan Atlanten kommer från vänster, och som nu, från höger.

 ?? BILD: TOMAS ONEBORG/SVD/TT/ARKIV ?? Hanif Bali.
BILD: TOMAS ONEBORG/SVD/TT/ARKIV Hanif Bali.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden