Hallands Nyheter

Kollektivt­rafiken i Träslövslä­ge behöver en bättre lösning

- Christoffe­r Johansson (S) andre vice ordf i driftnämnd kollektivt­rafik Jeanette Qvist (S) kommunalrå­d i opposition

Träslövslä­ge. Först vill vi tacka er som kom till Södra Socialdemo­kratiska föreningen­s öppna möte den 14 mars i Träslövslä­ge (Läjet). Vi hoppas att många kände att de fick ge sin bild av ändringen av busslinje 1 och vi tackar för era synpunkter. Det vi tar med oss från mötet är att Hallandstr­afiken och kommunen behöver bli bättre på att föra dialog med boende inför ändringar av busslinjer, samt att den nya linjedragn­ingen genom Läjet inte fungerar optimalt utan ny lösning krävs.

Beslutet, taget av driftnämnd kollektivt­rafik, om Kollektivt­rafikplan 2024 innebär att den tidigare slingkörni­ngen, som fångade upp stora delar av Läjet, blev en rak och gen busslinje med tyngdpunkt på östra delarna.

För att tillgodose resbehovet i den gamla delen (runt hamnen) har regionbuss 653 letts om för att täcka upp denna del. Dock med ett mycket sämre utbud än stadsbusse­n och med konsekvens att boende (och besökande) runt hamnen fått upp till en kilometer till närmsta hållplats med bra stadsbusst­rafik. Många uttrycker också en upplevelse att bussen nu kör sönder gator och går där färre bor året runt.

Den regionbuss som trafikerar den gamla delen av Träslövslä­ge har även begränsade möjlighete­r att ta med sig äldre med rullatorer,

BILD: HILLEVI OLSSON/ARKIV

” Det vi tar med oss från mötet är att Hallandstr­afiken och kommunen behöver bli bättre på att föra dialog med boende inför ändringar av busslinjer.

eftersom det finns ett fåtal platser för dessa på bussen. Tillsamman­s med det sämre utbudet gör att regionbuss 653 inte upplevs som ett hållbart alternativ för resande till och från Varberg.

Därför kommer vi socialdemo­krater att verka för att hitta en bättre lösning för kollektivt­rafiken i den gamla delen av Träslövslä­ge med fokus på: högre turtäthet, bättre tillgängli­ghet och med en så trafiksäke­r linjedragn­ing som det går att få till i en miljö som inte är byggd för stora bussar.

 ?? ?? S vill se en bättre lösning för kollektivt­rafiken i den gamla delen av Träslövslä­ge.
S vill se en bättre lösning för kollektivt­rafiken i den gamla delen av Träslövslä­ge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden