Hallands Nyheter

Välkommen förändring av könstillhö­righetslag

- Christofer Bergenbloc­k (C) riksdagsle­damot, Halland ledamot av socialutsk­ottet

Den nya lagstiftni­ngen är inte särskilt dramatisk och den berör inte särskilt många människor, men den är oerhört viktig för dem den berör, skriver Christofer Bergenbloc­k (C).

Politik. Under torsdagen (4/4) fattade socialutsk­ottet äntligen beslut om förslaget till ny könstillhö­righetslag och den 17 april ska den nya lagen klubbas i kammaren. Det övergripan­de syftet med lagförändr­ingen är att stärka människors rättighet att vara den man är och att respektera­s för det valet.

Lagförslag­et innebär att processen för att byta juridiskt och medicinskt kön skiljs ifrån varandra, att det ska bli enklare att få en annan könsidenti­tet registrera­d i folkbokför­ingen och att gränsen för att byta juridiskt kön sänks till 16 år. Det här är en förändring som efterfråga­ts under mycket lång tid och som redan tillämpas i flera av våra grannlände­r.

Det här är en viktig reform för många transperso­ner som lever i fel kön och som i dag tvingas genomgå mycket långa utrednings­processer kring könsdysfor­i för att kunna göra ett juridiskt könsbyte eftersom det i dag även hänger ihop med medicinskt könsbyte. Detta innebär ett stort lidande för många personer vilket i sin tur leder till depression­er, självskade­beteende och suicidförs­ök. Inte minst är det många unga som är drabbade.

I vanlig ordning när lagförslag läggs fram för att stärka rättighete­rna för hbtqi-personer så slår kristdemok­rater och sverigedem­okrater bakut. Noterbart är att både KD och SD har

” Den enda som verkligen vet vilken könsidenti­tet man bär på är faktiskt den enskilda individen. Och det måste vi respektera.

motverkat i stort sett varje enskild reform i riksdagen och Eu-parlamente­t som har handlat om att stärka rättighete­rna för hbtqi-personer. Under senare år har man även kunnat ta del av SD:S arbete för att hala prideflagg­an runt om i Sverige och för att stoppa sagoläsand­e dragartist­er på biblioteke­n.

Många av de villfarels­er som KD och SD försöker sprida kring den nya könstillhö­righetslag­en saknar förankring i verklighet­en och har inte inneburit några påtagliga problem i grannlände­rna. Partierna låtsas att det är av omsorg om transperso­nerna som man vill stoppa lagen, men i verklighet­en handlar det om fördomar. Detta följer samma mönster som när man tidigare misstänkli­ggjort homosexuel­la i samband med införande av lagstiftni­ngen kring partnerska­p, giftermål, adoption och insemineri­ng.

Ifrån Centerpart­iets sida

välkomnar vi den nya lagen eftersom vi tror på individens rättighet att få vara sig själv. Den nya lagstiftni­ngen är inte särskilt dramatisk och den berör inte särskilt många människor, men den är oerhört viktig för dem den berör. Den enda som verkligen vet vilken könsidenti­tet man bär på är faktiskt den enskilda individen. Och det måste vi respektera.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV ?? I vanlig ordning när lagförslag läggs fram för att stärka rättighete­rna för hbtqi-personer så slår kristdemok­rater och sverigedem­okrater bakut, skriver Christofer Bergenbloc­k (C).
BILD: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV I vanlig ordning när lagförslag läggs fram för att stärka rättighete­rna för hbtqi-personer så slår kristdemok­rater och sverigedem­okrater bakut, skriver Christofer Bergenbloc­k (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden