Hallands Nyheter

Långsamhet är Filips ledord

Trädgårdsp­rofilen Filip Johansson vill rensa bort krav på perfektion och snabba resultat. Hans ledord är långsamhet och återbruk. I sin bok Budgetträd­gården visar han hur man skapar en trädgård utan dyra inköp.

- Tove Scherman namn@gp.se

Filip Johansson har blivit en populär trädgårdsi­nspiratör på Instagram. Via kontot @gardenr sprider han smarta trädgårdsl­ösningar och odlingstip­s, utefter principen man tager vad man haver.

– Jag tycker inte att ett trädgårdsi­ntresse ska behöva kosta en massa pengar. Mycket kan man lösa utan att behöva handla prylar och dyra plantor, säger Filip Johansson.

Resultatet blir mer personligt och spännande om man utgår från den egna trädgården­s förutsättn­ingar, utan att rensa bort för att köpa nytt, förklarar han.

– En mänsklig grej är att man gärna vill se mycket skillnad på en gång, så man sågar ner och klipper bort. Det ska man vara försiktig med för det tar så lång tid för saker att växa. Filips eget intresse för trädgård slog rot redan i barndomen, även om han då tyckte det var ganska tradigt att rensa ogräs.

– Jag fick en femma korgen, men dubbelt om jag visslade för att pappa tyckte att det visade på god arbetsmora­l. Jag brukar skämta om det och säga att det var då jag blev hjärntvätt­ad.

Under studenttid­en köpte han en odlingslot­t med sin bror.

– Där provade vi oss fram och odlade grönsaker, flätade pilstaket, planterade träd och ordnade fest.

Efter studierna började han arbeta i it- och telekombra­nschen. Intresset riktades mer och mer mot odling, men också hållbarhet och biologisk mångfald.

– Jag gick kurser i ekologisk odling och kände att det är nog det här jag vill jobba med. Det blir ju aldrig mer konkret än att få sätta fingrarna i jorden.

Filip slogs av att trädgårdsa­rbete ofta förknippas med krav på perfektion och snabba resultat.

– Många ser det som en slags köksrenove­ring, där man river ut och ersätter det med nytt. Då blir trädgården ett ok som man måste lösa och göra klart, något som stjäl energi istället för att ge.

Och i allt detta har man vant sig vid att de flesta projekt innebär att man ska iväg och handla.

– Det är färdiga växter och påsjord, dyra växthus och stenläggni­ngar.

Här vill Filip vara en motvikt genom att visa att man kan göra mycket själv, och jobba med naturen istället för mot den. Smarta och billiga lösningar som inte innebär stora projekt och dyra inköp finns för alltifrån verktyg till plantor. Vill man ha nya plantor brukar det vara lätt att få tag i sticklinga­r eller byta med någon, förklarar Filip.

– Trädgårdsi­ntresserad­e männi skor är väldigt bjussiga. Om grannarna har mycket snödroppar kan du kanske få en liten tuva, så kan du gå dit med några potatisar sedan som tack.

Att själv driva upp växter tar visserlige­n längre tid.

– Jag tycker att det är lite av tjusningen, att vänta på resultatet. Att driva upp från sticklinga­r och frö är billigare, men man får många fler och olika sorter, säger Filip.

Att ta hand om döda växter och löv är ett bra sätt att förbättra den jord som redan finns. Jorden man redan använt, till exempel i krukor, kan man använda igen. Faller ett träd i stormen kan man såga upp det och använda för att bygga bäddar och murar.

– Att fixa en kompost kanske känns lite jobbigt, men det är något som verkligen lönar sig.

Hos Filip har numera ogräset en särställni­ng i den egna trädgården. Till en särskild ogräsrabat­t flyttar han de finaste exemplaren.

– Där har jag tistlar, renfana och maskrosor och där är det alltid mest liv, säger Filip, som också har satt upp fladdermus­holkar och matar fåglar året runt.

– Jag har landat i balansen, plötsligt har jag inga problem med myggor och fästingar i trädgården. Man är lite av en naturens hjälte när man låter det vara lite vilt, säger Filip Johansson.

 ?? ?? Filip Johansson driver Instagramk­ontot @gardenr.
Filip Johansson driver Instagramk­ontot @gardenr.
 ?? ?? Återbruk och långsamhet är viktiga beståndsde­lar i Filips trädgård.
Återbruk och långsamhet är viktiga beståndsde­lar i Filips trädgård.
 ?? BILDER: PETER CARLSSON ?? Det behöver inte bli dyrt att ha ett trädgårdsi­ntresse. I sin nya bok Budgetträd­gården delar Filip Johansson med sig sina lösningar.
BILDER: PETER CARLSSON Det behöver inte bli dyrt att ha ett trädgårdsi­ntresse. I sin nya bok Budgetträd­gården delar Filip Johansson med sig sina lösningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden