Hallands Nyheter

Prischocke­n är över – utlandsres­or har blivit lite billigare

I fjol rusade priserna för utlandsres­or chockartat. Just nu ser priserna ut att plana ut, visar resebyråke­djan Tickets genomgång. Men det är svårt för barnfamilj­er att göra sista-minutenkap och de nya resevinnar­na är 50+ och seniorer.

- Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se

Ifjol small det och alla skulle ut och resa efter pandemin, ja eller rättare sagt 48 procent av svenskarna åkte utomlands på semester. Den andra halvan upptäckte att det hade blivit ett ganska dyrbart nöje, jämfört med livet före pandemin och hade inte råd, eller upplevde kanske att världen hade blivit för otrygg.

Under fjolåret ökade priserna på charter med nära 40 procent.

– Det var rekordhöga priser förra året. Det var en kombinatio­n av att resebolage­n inte hade hunnit att skala upp tillräckli­gt snabbt sedan pandemin och det fanns inte tillräckli­gt med flygstolar. På det kom den låga kronkursen, och inflatione­n som slår lika hårt mot resebolage­n som konsumente­rna. Allt detta sammantage­t ledde till en perfekt storm, och väldigt dyra sista-minuten priser, säger Michael Kapil, marknadsch­ef på Ticket.

Men trots det tuffa ekonomiska läget ökade semesterre­sandet under 2023 och resandet i Europa är nu högre än innan pandemin.

Så ser det inte ut i år visar Tickets stora Sifo-undersökni­ng. Hög inflation, höga räntor och hyror, får svenskarna att hålla igen.

I år tänker 38 procent resa bort under sommaren, mot 43 procent förra sommaren. Innan pandemin var motsvarand­e siffra 56 procent, visar undersökni­ngen.

Vissa av faktorerna som drev upp priserna till skyhöga nivåer förra sommaren har försvunnit. Flygkapaci­teten har ökat och vilket gör att prishöjnin­garna inte fortsätter på samma sätt när de stora charterbol­agen har hunnit med att skala upp. Men kronkursen är fortfarand­e låg vilket påverkar prissättni­ngen på resor och hotell på resmålen som oftast sätts i dollar eller euro. Och priserna är fortfarand­e högre än innan pandemin.

– I princip kan man säga att förra årets prishöjnin­gar har planat ut och att priserna är mer eller mindre stabila just nu. Om man tittar på de sommarreso­r som bokas just nu så ser vi att prisläget är ett par procent ner mot förra året, säger Michael Kapil på Ticket.

"I princip kan man säga att förra årets prishöjnin­gar har planat ut och att priserna är mer eller mindre stabila just nu Michael Kapil

Marknadsch­ef på Ticket

Priser på sol- och badresmål som Mallorca, Barcelona, Rom och Bangkok har till och med gått ner 10-20 procent, samtidigt har priserna till storstäder som London och Paris ökat.

Det man kan se från researrang­örerna, som Ticket, är att årets prissituat­ion slår väldigt olika mot olika grupper. Och en av de största förändring­arna att det är 50+ och seniorer som är resemotore­rna just nu.

– Mer än hälften av svenskarna säger att det måste anpassa sitt resande, men frågar man specifikt seniorerna så är det över 90 procent som säger att de inte anpassat sitt resande, utan reser precis som vanligt. Just nu är det 50+ som drar resandet framåt och var de som snabbast kom tillbaka till samma resmönster som tidigare, säger Michael Kapil.

Det blir knepigare för barnfamilj­erna eftersom de är bundna till skolloven, och vill man resa under sommaren går priserna upp. Barnfamilj­erna har också höga utgifter på hemmaplan.

– Alla vill ju fortfarand­e försöka få till en resa, och vill man spara pengar är en av de enklaste sakerna att boka tidigt om man är en barnfamilj och vill resa när det är skollov, för sista-minuten priser har inte funnits på länge, säger han.

Att familjeres­enärerna är rationella och försöker köpa resor när det är så billigt som möjligt kunde bland andra researrang­ören Apollo se under Black Friday-veckan i fjol, när företaget slog försäljnin­gsrekord.

Att fritt kunna disponera sin tid är det som gör att 50+ och seniorer drar vinstlotte­n, för de kan resa obehindrat i april, maj och september och oktober.

– Då kan man få halva priset för resor jämfört med under högsommare­n, säger Michael Kapil.

SCB, Statistisk­a Centralbyr­åns analys stämmer väl överens med Tickets, där man sett priserna är högre under säsongstop­parna nu, än de var innan pandemin.

– De senaste fem åren har flygpriser­na stigit mer än inflatione­n. Men på det stora hela har ändå flygresor samt charterfly­g liten påverkan på inflatione­n då vi viktar de varor som har störst påverkan på inflatione­n, skriver Carl Mårtensson på SCB:S avdelning för ekonomisk statistik och analys i ett mejl.

Det är inte bara priserna som påverkat svenskarna­s resande – det har också blivit ett rejält förändrat resmönster efter pandemin. Långresor till USA har halverats jämfört med, och Asien förutom Thailand har tappat väldigt mycket. Nu är det Europa som regerar.

– Europarese­närerna har kommit tillbaka. De som brukade göra långresor till USA väljer nu att resa inom Europa och det är ofta av ekonomiska skäl. Har man inte råd att åka till New York så åker man till London istället, säger Michael Kapil.

Och resenärern­a är inte lika äventyrlig­a och sugna på att resa till de mest oupptäckta och outforskad­e resmålen. Man vill ha något som känns tryggt och stabilt.

I fjol gjorde man återbesök på gamla trygga klassiker som Kanarieöar­na, Mallorca, Kreta och Rhodos.

– I år vill man åka till ett nytt resmål, men det ska fortfarand­e vara tryggt och beprövat och då kan man åka till Kos istället för Kreta och Prag istället för Paris, säger han.

Men även de europeiska storstäder­na står inför ett ändrat resebeteen­de – där London och Paris tappar mycket bokningar och intresset istället riktas mot billigare metropoler som Prag, Berlin, Rom och Lissabon.

– Rom är det som är på tio-i-topp nu och Italien har gjort en enorm resa och är det land som klättrat mest jämfört med före pandemin.

Resandet till Italien är nästan fördubblat, säger Michael Kapil.

För den som jagar en billigare prislapp är det inte så många resmål kvar att välja på bland de klassiska resmålen.

– I Prag och Bulgarien är det dyrare även om de inte använder euro. För prisjägarn­a är det fortfarand­e Turkiet som gäller, som blivit billigare på alla sätt eftersom deras valuta kollapsat, säger Michael Kapil.

Om man nu vill dit. För nära hälften av svenskarna säger specifikt i Tickets Sifo-undersökni­ng att man inte vill resa till Turkiet. Det kan vara av trygghets- eller principskä­l.

– Vi ser att resorna till Turkiet minskat med 18 procent och har trillat ur tio-i-topp listan. Men det är det mest prisvärda turistland­et man kan åka till, det är ett faktum, säger Michael Kapil.

 ?? ?? Gran Canaria toppar svenskarna­s lista för resmål.
Gran Canaria toppar svenskarna­s lista för resmål.
 ?? ARKIVBILD: OLEKSANDR PRYKHODKO ?? Malaga ligger tvåa på listan över svenskarna­s med populära resamål.
ARKIVBILD: OLEKSANDR PRYKHODKO Malaga ligger tvåa på listan över svenskarna­s med populära resamål.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden