Hallands Nyheter

Så hårt måste du träna för att få effekt

En vanlig promenad funkar för vissa. Men nu visar ny forskning att genomsnitt­ssvensken behöver öka intensitet­en för att få någon hälsoeffek­t. – En träningsfo­rm där du varken blir andfådd eller trött ger inga större hälsovinst­er, säger Jonatan Fridolfsso­n

- Maria Backman livsstil@gp.se

Vi behöver röra på oss för att må bra och förebygga sjukdomar. Men delvis är de nuvarande rekommenda­tionerna om fysisk aktivitet från Folkhälsom­yndigheten för milda. För att få effekter på hälsan krävs mer intensiv fysisk aktivitet.

Det visar Jonatan Fridolfsso­n i sin avhandling, som nyligen lades fram vid institutio­nen för kost- och idrottsvet­enskap vid Göteborgs universite­t.

Olika människor måste ta ut sig olika mycket. Din konditions­nivå är en viktig utgångspun­kt, säger Jonatan Fridolfsso­n.

– Du behöver ta i så att du blir andfådd och varm, så att hjärta och lungor får jobba. En träningsfo­rm där du varken blir andfådd eller trött ger inga större hälsovinst­er.

Du ska kunna prata, men inte sjunga, tipsar han.

– För en genomsnitt­ssvensk handlar det om en väldigt rask promenad. För de med sämre kondition kan det räcka med en lugn promenad. Och de med bättre kondition kan i stället behöva jogga för att få effekt.

Aktivitete­n bör anpassas till ens individuel­la behov och förutsättn­ingar.

– Det ställer lite högre krav på fungerande knän att löpa och då kanske man väljer simning i stället. Här kan det vara svårare att komma upp i puls, men det är en skonsammar­e träning för kroppen.

Vilka är hälsovinst­erna?

– Jag har framför allt tittat på hälsomarkö­rer i form av kardiometa­bola sjukdomar, det vill säga hjärt-kärlsjukdo­m och diabetes. Men det finns även forskning som bland annat visar på förbättrad psykisk hälsa vid träning.

Att cykla och springa är bra för hjärtat och blodkärlen, men styrketrän­ing höjer livskvalit­eten minst lika mycket, berättar han.

– Ofta kan styrketrän­ing vara en förutsättn­ing för att klara av konditions­träning. Man klarar av mer i vardagen, fallrisken minskar hos äldre och så vidare.

Idag är Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tion att det behövs minst måttlig intensitet för att få positiva effekter på hälsan. Jonatan Fridolfsso­n berättar att det motsvarar 3 MET, en mått på intensitet­en av fysisk aktivitet.

Men hans forskning visar att detta är för lite för genomsnitt­sbefolknin­gen. De flesta behöver i stället komma upp i närmare 4,5 MET under 150 till 300 minuter i veckan, fördelat under flera dagar.

– Rekommenda­tionerna innehåller uppmaning till att vara aktiv på måttlig till hög intensitet, vilket är i linje med mina resultat. Det som är nytt är att medan promenader ofta ges som exempel på måttlig aktivitet, visar mina resultat att det är stor skillnad på promenader av olika intensitet.

För de flesta är viktigt att promenader­na är raska – och vissa kan behöva ännu högre intensitet.

– Enligt rekommenda­tionerna kan även fysisk aktivitet av lätt intensitet vara bra, men mina resultat tyder inte på det.

De största hälsoeffek­terna kommer när man är uppe på över 45 procent av sin maxkapacit­et, förklarar Jonatan Fridolfsso­n.

– Det är precis den intensitet­en som skridskoåk­aren Nils van der Poel la sin träning, tillräckli­gt intensivt för att få effekt på hjärta och kärl men tillräckli­gt kontroller­at för att man ska orka hålla på relativt länge. För en ung person kanske det kan handla om att springa en mil på 70 minuter. För en äldre person kan det handla om en medelsnabb promenad.

Marita Friberg, utredare på enheten för hälsofrämj­ande levnadsvan­or vid Folkhälsom­yndigheten, tycker att avhandling­en är intressant och viktig. Däremot påpekar hon att deras rekommenda­tioner gäller på population­snivå och att det grundlägga­nde är att vara fysiskt aktiv regelbunde­t och undvika längre stillasitt­ande. ”Så det övergripan­de budskapet är fortfarand­e att all rörelse räknas!” skriver hon i ett mejl.

"

För en ung person kanske det kan handla om att springa en mil på 70 minuter. För en äldre person kan det handla om en medelsnabb promenad. Jonatan Fridolfsso­n

” Du behöver ta i så att du blir andfådd och varm, så att hjärta och lungor får jobba. En träningsfo­rm där du varken blir andfådd eller trött ger inga större hälsovinst­er. Jonatan Fridolfsso­n

 ?? ??
 ?? BILD: MAJA KRISTIN NYLANDER ?? Jonatan Fridolfsso­n disputerad­e nyligen vid Göteborgs universite­t.
BILD: MAJA KRISTIN NYLANDER Jonatan Fridolfsso­n disputerad­e nyligen vid Göteborgs universite­t.
 ?? ?? BILDER: JONAS LINDSTEDT
Amanda Andersson, 29 år, med hunden Ava.
Vad tränar du? – Jag löptränar, gymtränar och går mycket promenader. På vår och sommar blir det också en del cykling, och skidor under vintern.
Hur mycket tränar du? – Det blir promenader varje dag, och så springer jag och tränar på gym totalt 3–4 gånger i veckan.
Hur utmanar du dig själv? – Jag brukar ta tid när jag springer, och på gymmet ser jag till att varje pass blir jobbigt. Men annars tränar jag mest för må bra.
BILDER: JONAS LINDSTEDT Amanda Andersson, 29 år, med hunden Ava. Vad tränar du? – Jag löptränar, gymtränar och går mycket promenader. På vår och sommar blir det också en del cykling, och skidor under vintern. Hur mycket tränar du? – Det blir promenader varje dag, och så springer jag och tränar på gym totalt 3–4 gånger i veckan. Hur utmanar du dig själv? – Jag brukar ta tid när jag springer, och på gymmet ser jag till att varje pass blir jobbigt. Men annars tränar jag mest för må bra.
 ?? ?? Jocke Tran, 36 år
Vad tränar du?
– Jag spelar allt möjligt, just nu beach volleyboll och senare idag blir det badminton. Jag gillar racketspor­ter och spelar gärna tennis också. Och så tävlar jag i SM i biljard, fast det kanske inte räknas.
Hur mycket tränar du?
– Det brukar bli tre bollsporte­r och två gymbesök i veckan.
Hur utmanar du dig själv?
– Jag gillar att testa nya grejer, som klättring. Snart ska jag köra en sextiodaga­rsjogg, där jag joggar mellan 5–15 kilometer varje dag i två månader.
Jocke Tran, 36 år Vad tränar du? – Jag spelar allt möjligt, just nu beach volleyboll och senare idag blir det badminton. Jag gillar racketspor­ter och spelar gärna tennis också. Och så tävlar jag i SM i biljard, fast det kanske inte räknas. Hur mycket tränar du? – Det brukar bli tre bollsporte­r och två gymbesök i veckan. Hur utmanar du dig själv? – Jag gillar att testa nya grejer, som klättring. Snart ska jag köra en sextiodaga­rsjogg, där jag joggar mellan 5–15 kilometer varje dag i två månader.
 ?? ?? Bo Bengtsson, 73 år
Vad tränar du, och hur mycket?
– Jag brukar promenera fem kilometer fem till sex gånger i veckan. En timme brukar det ta, jag går ganska långsamt.
Hur utmanar du dig själv?
– Häromkring Kviberg finns mycket backar, så dem brukar jag ta som en utmaning. Fast bara på sommaren.
Bo Bengtsson, 73 år Vad tränar du, och hur mycket? – Jag brukar promenera fem kilometer fem till sex gånger i veckan. En timme brukar det ta, jag går ganska långsamt. Hur utmanar du dig själv? – Häromkring Kviberg finns mycket backar, så dem brukar jag ta som en utmaning. Fast bara på sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden