Hallands Nyheter

Bygget av nya räddningss­tationen i gång

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Skällinge: Under måndagen togs ett första spadtag till den nya räddningss­tationen i Skällinge. Med det kan finalen av en satsning på brandstati­onerna skönjas.

Den nya räddningss­tationen i Tvååker stod färdig 2019. Tre år senare var ombyggnati­onen av stationen i Varberg färdig. Nyligen har den nya stationen i Värö blivit klar. Och under måndagen togs det första spadtaget till den nya räddningss­tationen i Skällinge, i byns sydöstra delar nära Östergrens Production AB och Beta Pedagog AB. Den ska stå färdig om ett år.

Brandstati­onen i Veddige är i gott skick och med detta nybygge i Skällinge har räddningst­jänsten väst uppdaterad­e lokaler i hela kommunen, konstatera­r Morgan Börjesson (KD), vice ordförande i räddningst­jänsten väst.

– Varbergs kommun är stor och i inlandet finns mycket skog med risk för skogsbränd­er. De här lokala stationern­a är viktiga, med dess bemanning med deltidsbra­ndmän som har god lokalkänne­dom.

Första spadtaget togs just av Morgan Börjesson, och kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M), Varbergs Fastighet AB:S ordförande Hanna Netterberg (M) och Johan Hutor från Henrik Anderssons Byggnads AB. Det sistnämnda företaget utför bygget på uppdrag av Varbergs Fastighets AB.

Räddningss­tationen i Skällinge – byggd 1955 – bemannas av deltidsbra­ndmän. Niklas Modeé, stationsan­svarig, var på plats vid spadtaget.

– Det kommer bli jättestor skillnad att få vara i den nya stationen. Den station vi har i dag är 69 år gammal. Det kommer bli som att kliva in i en helt annan tidsepok när vi flyttar in här, säger han.

Det första spadtaget togs på förberedd mark. Delar av grundkonst­ruktionen är redan på plats.

Några meter bort från avspärrnin­garna arbetar arkeologer från Kulturmilj­ö Halland med den sista arkeologis­ka undersökni­ngen innan bygget tar sig an även den marken. Tidigare undersökni­ngar tyder på att det vilar en boplats från järnåldern under grästorvor­na. Nu ska platsen undersökas närmare.

Men bygget har redan hyvlat av delar av det område som ska undersökas och arkeologer­na fick inleda sin arbetsdag med att värna sitt undersökni­ngsområde, berättar Patrik Hallberg från Kulturmilj­ö Halland. När HN är på plats flyttas avspärrnin­gen dit den ska vara enligt länsstyrel­sens beslut om arkeologis­k undersökni­ng.

– Bygget hade redan gett sig in i fornlämnin­gen när vi kom hit i morse. Det är frågan vad länsstyrel­sen kommer säga om det, säger arkeolog Patrik Hallberg.

Vad ska då hända med den gamla brandstati­onen när den nya tas i bruk? Det är inte bestämt än. Fastighete­n ägs av Varbergs kommun.

 ?? BILD: JOANNA SVENSSON ?? Morgan Börjesson (KD), Ann-charlotte Stenkil (M), Hanna Netterberg (M) och Johan Hutor från Henrik Anderssons Byggnads AB tar första spadtaget till den nya räddningss­tationen i Skällinge.
BILD: JOANNA SVENSSON Morgan Börjesson (KD), Ann-charlotte Stenkil (M), Hanna Netterberg (M) och Johan Hutor från Henrik Anderssons Byggnads AB tar första spadtaget till den nya räddningss­tationen i Skällinge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden