Hallands Nyheter

Maija och Ulf satsar på unik kattuppföd­ning

- Julia Paulsson julia.paulsson@hn.se 010-471 51 32

Halmstad: På Östra stranden smyger små, små leoparder runt. Med pigga ögon och spänstiga kroppar är de alltid redo för attack. En jagar ett snöre, en annan hoppar upp i en gardin. Till historien hör att de små, små leopardern­a (nästan) är helt vanliga kattungar.

Sex kattungar, nio veckor gamla, och sex vuxna katter samsas i villan på Östra stranden. Och Maija och Ulf Svensson så klart.

– De är som våra barn, säger Maija som håller en av kattungarn­a i famnen och gosar in ansiktet i den sammetsmju­ka pälsen.

Med sin leopardflä­ckiga päls, stora ögon och smidiga gång syns det att katterna inte är vilka som helst. Alla är av rasen bengal, besläktade med den bengaliska vildkatten. Kattrasen har funnits sedan 1960-talet då den avlades fram, men tycks ha slagit igenom i Sverige under 2000-talet.

Maija och Ulf har båda alltid varit kattmännis­kor och på var sitt håll drömt om en egen kattuppföd­ning. När de träffades kunde drömmen bli verklighet. Efter att Maija fastnat för rasen på en utställnin­g skaffade de sin första bengal 2017 och sedan dess har de fött upp och sålt ett 70-tal katter.

– Det var faktiskt ett impulsbesl­ut. Han var så fin att jag inte kunde låta bli att köpa honom och det blev vår första hane, berättar Maija.

I dag har de fyra honor och en avelshane, ytterligar­e en hane väntar på att bli gammal nog innan han blir pappa till framtida kullar. Honorna föder en kull per år så paret har nästan alltid en kull kattungar hemma åt gången. När honorna fött ett visst antal kullar blir de pensionäre­r och går vidare till nya hem.

– Första gångerna vi sålde kattungar grät vi jättemycke­t när de lämnade, det var jättejobbi­gt. Nu försöker vi alltid ha en ny kull när en är flyttklar, annars blir det så tomt, säger Ulf.

Ulf är, tro det eller ej, faktiskt allergisk mot katter men har ändå alltid haft katter som husdjur. Klassiska bondkatter får det att rinna i ögonen, men man vänjer sig med tiden menar han. Bengaler har slät päls och fäller inte särskilt mycket, de är därför kända för att vara mer ”allergivän­liga”.

– Bengaler är mer eller mindre allergifri­a, nu känner jag ingenting. Jag har behövt vänja mig många gånger om men älskar man något väldigt mycket står man ut, säger Ulf.

Bengalkatt­erna har ett unikt utseende men det är framför allt deras drag och personligh­eter som Maija och Ulf fastnat för. Katterna beskrivs som mer sociala och tillgivna än andra. De är mycket aktiva och tar sig fram överallt, att hoppa upp på köksskåpen eller vitrinskåp­et är inget hinder för en smidig katt med bra studs i bakbenen.

– Jag tror att de är lite smartare

än andra katter. De har ju rötter från djungeln, där måste man vara smart för att överleva, funderar Ulf.

– Tidigare trodde jag att jag kanske ville ha brittiska kattraser, men de är så tråkiga som bara ligger i soffan och inte är särskilt aktiva, säger Maija.

Genom åren har kattuppföd­arna mött många människor på jakt efter ett unikt husdjur. En del vill ägna sig åt utställnin­g men de allra flesta vill ha en sällskapsk­att.

Eftersom raskatter ofta är många gånger dyrare än andra katter upplever Maija och Ulf att köparna tänkt igenom sina beslut noga. De är noga med att katterna kommer till bra hem, därför har det också hänt att de nekat köpare som verkat oseriösa.

– Eftersom vi ser dem som våra barn är vi väldigt måna om att de kommer till bra hem, säger Maija.

En kattunge från parets uppfödning Topmiau kostar 9 500 kronor, det tycker Maija och Ulf är ett rimligt pris för sitt arbete samtidigt som de inte vill att priset ska vara avskräckan­de högt.

– Vi älskar det vi gör och vill att andra ska få ta del av det. Framför allt är det roligt när man säljer katter till någon i Halmstad, det är kul om det blir en bengal-stad, säger Ulf.

 ?? ?? Maija Svensson tycker det är viktigt att umgås mycket med kattungarn­a för att de ska bli sociala och trygga med människor.
Maija Svensson tycker det är viktigt att umgås mycket med kattungarn­a för att de ska bli sociala och trygga med människor.
 ?? BILD: JARI VÄLITALO ??
BILD: JARI VÄLITALO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden