Hallands Nyheter

Saga Nilssons glädjechoc­k – får chansen i landslaget

- Mattias Nilsson mattias.nilsson@hn.se 010-471 53 15

Saga Nilsson, 22, blev överlyckli­g när ett mejl dök upp i hennes inbox i söndags. Där stod det att hon kommit med i landslaget­s bruttotrup­p i volleyboll. – Jag är verkligen chockad! säger Saga Nilsson.

Det gör henne till första damspelare någonsin från Falkenberg­s VBK som är med i blågula sammanhang.

Giulio Cesare Bregoli heter den nya förbundska­ptenen för damlandsla­get. Han har kallat 20 spelare till en uppstartss­amling i Halmstad 30 april som en förberedel­se inför European Golden League. En av dem är Saga Nilsson.

– Jag fick mejl om att jag är med i bruttotrup­pen, alltså inte den färdigstäl­lda. 20 spelare ska bli fjorton till European Golden League, säger Saga Nilsson och tar en paus från ett hårt pass på gymmet.

– Jag visste att jag gjort hyfsat ifrån mig i serien, men det kom ändå som en överraskni­ng, säger spikern vars Gislaveds VBK blev utslaget i kvartsfina­l mot Engelholm.

Det är hennes första år i klubben. Tidigare spelade Saga Nilsson tre säsonger i Värnamo.

– Jag tar mycket ansvar och sista säsongen i Värnamo var jag lagkapten, säger Saga Nilsson vars moderklubb är Falkenberg­s VBK.

– Det var där allt började när jag kanske var åtta år. Jag kommer från en familj där det varit volleyboll hela tiden. Min syster spelar. Sen har min farfar och min pappas två morbröder spelat i Ätradalen när det fanns.

Farmor Ann-lucie Nilsson var dessutom kassör i FVBK i många år. Nu skriver barnbarnet en ny Saga. Det mesta talar för att hon är klubbens första damspelare någonsin i blågula seniorsamm­anhang.

– Jag vet faktiskt inte, där är jag osäker, men det har väl inte hänt på länge i alla fall, säger Saga Nilsson med ett skratt.

Hallands Nyheter kollar med Ismo Peltoarvo, mångårig profil i FVBK.

– Hon är säkert först. Nej, jag kan inte tänka mig att det funnits någon annan! Det skulle vara någon från gamla Ätran, men det var inte Falkenberg­s FVBK, påpekar Ismo Peltoarvo.

Eva-carin Eriksson är huvudträna­re och coach i Gislaveds VBK och har följt Sagas utveckling på nära håll. Hon är överraskad – men samtidigt inte.

– Både och. Rent spelmässig­t är hon den bästa av spikrarna, som spelar i Sverige. Det är inte konstigt så. Sedan har hon lite att slåss mot när det gäller proffsen utomlands. Det är inte vilka som helst, säger Eriksson.

På samma position finns systrarna Anna och Isabell Haak. Saga är medveten om att konkurrens­en är sylvass.

– Det kan man lugnt säga. Jag har inte jättestora förväntnin­gar. Det är en möjlighet att få se hur det ser ut och att ta lärdom av det. Skulle det inte bli vidare kvalificer­ing är jag införstådd med det, men jag är väldigt taggad och ska göra mitt bästa!

Lägret i Halmstad innehåller en träningsla­ndskamp. 17–19 maj spelas sedan European Golden League. Belgien och Spanien kommer med sina landslag till Lund.

– Tanken var att jag skulle coacha vårt ungdomslag i JSM samma datum som Golden League är. Nu får vi se om det blir av, säger Saga Nilsson som läser till HR (Human resources) med inriktning psykologi i Jönköping – hon är inne på sin fjärde termin av sex.

Under samlingen i Halmstad blir det nära för en speciell person att åka ner. Pappa Fredrik Nilsson var den första som Saga ringde efter att hon fått beskedet.

– Han har alltid stöttat mig och hängt med på matcher och ungdomssam­mandrag. Han har alltid varit vid min sida och mamma (Linda) också.

 ?? ARKIVBILD: CHRISTOFFE­R BORG MATTISSON ?? Efter sin första säsong i Gislaved får nu Fvbk-fostrade en plats i förbundska­ptenens bruttotrup­p på 20 spelare – som sedan ska bantas ned till fjorton till European Golden League i Halmstad.
ARKIVBILD: CHRISTOFFE­R BORG MATTISSON Efter sin första säsong i Gislaved får nu Fvbk-fostrade en plats i förbundska­ptenens bruttotrup­p på 20 spelare – som sedan ska bantas ned till fjorton till European Golden League i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden