Hallands Nyheter

LO ska inte få skrämma svenska arbetare till tystnad

- Erik Hellsborn (SD) riksdagsle­damot

Politik. Den 3 april hölls en votering i Sveriges riksdag som inte fått den uppmärksam­het den förtjänar. Inom LO har man haft för vana att kasta ut medlemmar som anses illojala mot det socialdemo­kratiska partiet, och därför hotar socialdemo­kratiska fackpampar­s positioner och förmåner. Något som svenskt domstolsvä­sende dock satte stopp för ifjol.

Detta har förargat Socialdemo­kraterna som genom en motion i riksdagen ville se lagen ändrad så att LO ska få fria händer att rensa ut arbetare som inte snällt står med mössan i handen. Argumenten om föreningar­s rätt att välja sina egna medlemmar väger dock lätt. LO är inte någon liten hobbyklubb, vars verksamhet inte berör någon utanför den egna, begränsade verksamhet­en. Genom den svenska modellen är LO och övriga fackförbun­d stora maktspelar­e på svensk arbetsmark­nad, och deras verksamhet påverkar miljontals människor på ett betydande sätt. Den svenska modellen förutsätte­r organiseri­ng genom fackförbun­d, varför det är en helt orimlig tanke att dessa förbund godtycklig­t skulle kunna kasta ut personer för att de inte är lojala till ett specifikt parti.

Tack och lov röstades detta förslag ner, men det sänder ändå en varning om vad som väntar om S får tillbaka regeringsm­akten i framtiden. Då skulle vi få arbetsplat­ser som är tysta och rädda. Vågar man kritisera S, eller den osunda ordningen där LO i utbyte mot miljonbidr­ag till S-kassan ges en plats i partiets verkställa­nde utskott? Tveksamt när priset riskerar att bli exkluderin­g ur den sociala och trygghetss­kapande gemenskap som medlemskap­et i fackföreni­ngen ger.

Det är hög tid för S att tänka om, och lämna dessa unkna attityder bakom sig. Tänk på vad som är bäst och mest värdigt för arbetarna. Inte vad som ger er egen rörelse bäst möjlighete­r att roffa åt sig makt och pengar.

 ?? BILD: JANERIK HENRIKSSON/TT/ARKIV ?? Genom den svenska modellen är LO och övriga fackförbun­d stora maktspelar­e på svensk arbetsmark­nad, och deras verksamhet påverkar miljontals människor på ett betydande sätt, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: JANERIK HENRIKSSON/TT/ARKIV Genom den svenska modellen är LO och övriga fackförbun­d stora maktspelar­e på svensk arbetsmark­nad, och deras verksamhet påverkar miljontals människor på ett betydande sätt, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden