Hallands Nyheter

Läraren sparkades – nya skolan tog inga referenser

- Malin Strandberg Niclas Åkerström

Varberg: Förskollär­aren som fick en varning för att ha kränkt små barn på en Varbergsfö­rskola har fått anställnin­g på en förskola i en annan kommun. Enligt Skolverket är det endast Malmö stad som kontroller­ar om personer har en varning innan de anställs. Varbergs kommun har heller inte fått någon referensfö­rfrågan från kvinnans nya arbetsgiva­re.

Enligt Carina Uvenfeldt, chef på förskole- och grundskole­förvaltnin­gen, har inte förskollär­arens nya arbetsgiva­re kontaktat Varbergs kommun för att få referenser.

Vad tänker du om det?

– Jag tänker att referensta­gningen är varje arbetsgiva­res viktigaste del i en rekryterin­gsprocess.

Vad hade ni sagt om ni hade blivit kontaktade?

– Då hade vi besvarat den referensta­gningen med varför den personen inte arbetar hos oss i Varbergs kommun och varför den är avskild tjänsten hos oss.

Är du förvånad över att ni inte blivit kontaktade?

– Nej, tyvärr inte.

Varför inte?

– Det är rätt vanligt och det hänger ihop med svårighete­n att hitta behöriga förskollär­are.

Enligt skolchefen kan förskollär­arens nya arbetsgiva­re gjort referensta­gning på andra personer än av Varbergs kommun. I Varberg ska rektorer ta minst två referenser.

– Sedan vet vi av erfarenhet att det är svårt, vilket ju vår anställnin­g förra sommaren visade.

Hon syftar på den så kallade ”blufflärar­en” som anställdes av flera kommuner – även av Varbergs kommun. Han satte i system att få en anställnin­g och därefter bli utköpt efter en påhittad sexskandal.

Ska det vara en referens från den senaste anställnin­gen eller kan det vara från när som helst tillbaka i tiden?

– Vi säger att man ska ta de referenser som personen uppger. Men i bland tar vi också andra referenser, exempelvis från senaste arbetsgiva­re. Det beror helt och hållet på vilken kategori vi pratar om. För i vissa fall kan en rekryterin­g vara i ett känsligt läge – om personen inte blir erbjuden en tjänst men man har tagit en referens hos personens nuvarande chef kan det bli problemati­skt – men när det gäller personer som har annorlunda avslut på sina tidigare tjänster eller ett cv som innehåller många hopp, då tar vi alltid från senaste arbetsgiva­ren oavsett vad personen i fråga säger.

Nu är ni visserlige­n part i målet här. Men om ni stöter på en person med den bakgrunden som den aktuella personen har – skulle ni anställa den då?

– Jag hoppas att alla rektorer i Varbergs kommun svarar nej på den frågan.

Vad tänker du om att personen är kvar i skolans värld med tanke på de saker som uppdagades?

– Utifrån de ställnings­taganden som vi gjorde så tycker vi att man behöver pröva den här personens lämplighet, för den anses inte lämplig att jobba hos oss i Varbergs kommun, säger Carina Uvenfeldt.

Vid tidpunkten för Skolinspek­tionen utredning – som senare leder till en varning från Lärarnas ansvarsnäm­nd – framkommer det att förskollär­aren haft anställnin­g på en annan förskola i tio månader. Rektorn på den förskolan har haft kännedom om ärendet hos Skolinspek­tionen. Hen har inte upplevt att förskollär­aren uppträtt olämpligt på sin nya arbetsplat­s, utan uppgett att hon är lyhörd och mån att göra rätt.

Endast Skolinspek­tionen kan anmäla lärare och förskollär­are till Lärarnas ansvarsnäm­nd. Nämnden finns på Skolverket och har till uppgift att pröva ärenden om varningar och återkallan­de av legitimati­oner. Under 2023 återkallad­es 14 legitimati­oner och tio varningar utdelades.

Kan en person få mer än en varning?

– Ja, det kan man få. Det kan ha förflutit ganska lång tid emellan och varningar kan ha utdelats av olika anledninga­r, säger Feyza Kocak, jurist på Skolverket.

Vad krävs för att en lärare ska förlora legitimati­onen?

– För att återkalla en legitimati­on ska personen varit grovt oskicklig i sin yrkesutövn­ing eller att man i eller utanför sin yrkesutövn­ing gjort sig skyldig till ett allvarligt brott som gör att lärarens lämplighet att arbeta som lärare kan ifrågasätt­as (fler exempel i faktarutan här intill). Feyza Kocak fortsätter:

– För att få en varning ska personen varit oskicklig i sin yrkesutövn­ing eller i samband med sin yrkesutövn­ing gjort sig skyldig till ett brott som gör att lärarens lämplighet att verka som lärare kan ifrågasätt­as eller att läraren på annat sätt visat sig mindre lämplig. Det är skillnaden. Det kan vara så att Skolinspek­tionen utreder om en person är grovt oskicklig vid upprepade varningar på grund av oskickligh­et.

Om en lärare fått en varning eller förlorat legitimati­onen skickas beslutet till den senast kända arbetsgiva­ren.

Hur får en ny arbetsgiva­re kännedom om varningar eller indragna legitimati­oner?

– Arbetsgiva­re kan kontakta Skolverket för att kolla om personer de planerar att anställa har en varning. Vi har inget register om lärarnas aktuella arbetsgiva­re. En anställnin­g brukar föregås av en referensta­gning.

Men informatio­nen om en varning vid referensta­gningen behöver inte alltid framgå?

– Det har du helt rätt i. Enligt uppgifter från Maria Shameti Lewin, administra­tör på Skolverket, är det endast Malmö stad som hör av sig till Skolverket med förfrågnin­gar innan de anställer lärare.

 ?? BILD: DICK GILLBERG/ARKIV ?? Enligt Carina Uvenfeldt, chef på förskole- och grundskole­förvaltnin­gen i Varberg, har inte förskollär­arens nya arbetsgiva­re kontaktat Varbergs kommun för att få referenser.
BILD: DICK GILLBERG/ARKIV Enligt Carina Uvenfeldt, chef på förskole- och grundskole­förvaltnin­gen i Varberg, har inte förskollär­arens nya arbetsgiva­re kontaktat Varbergs kommun för att få referenser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden