Hallands Nyheter

Henrik vill hitta botemedel mot hjärtsvikt

Varberg: De 2,5 miljoner kronorna han fick i anslag från Hjärt-lungfonden möjliggör att forskaren Henrik Isackson med rötter i Varberg kan fortsätta sin forskning. Förhoppnin­gen är att hitta ett botemedel mot hjärtsvikt.

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

Ett par, tre gånger om året återvänder Henrik Isackson till hemstaden Varberg för att besöka sina föräldrar. Staden han lämnade 2001 för universite­tsstudier i Lund.

– Intresset väcktes tidigt för forskning inom kardiologi och cirkulatio­nsfysiolog­i, säger han.

Efter nio terminers medicinstu­dier och forskning sommartid tack vare stipendier gjorde han ett uppehåll i utbildning­en och flyttade till England ett år. Där forskade han på universite­tet i Oxford.

Därefter åkte han tillbaka till Sverige och avslutade läkarutbil­dningen varpå han återvände till England för ytterligar­e fyra års forskning. Under den tiden lärde han sig mycket kring metodiken, berättar han. Efter att han disputerat 2013 gjorde han sin AT i Halmstad.

– Det är svårt att bedriva den typ av forskning som jag vill hålla på med i Halland. Därför sökte jag sedan ST inom kardiologi i Uppsala.

Han har hittat ett samarbete med en annan forskare inom hjärtsvikt och står i begrepp att starta en egen grupp. Något som är möjligt tack vare de pengar han tilldelats av Hjärt-lungfonden, närmare bestämt 2,5 miljoner kronor.

Vid hjärtsvikt kan inte hjärtat försörja kroppen med tillräckli­gt med blod. Hälften av alla patienter med hjärtsvikt har en god sammandrag­ningsförmå­ga i hjärtmuske­ln. Däremot är avslappnin­gsförmågan i hjärtmuske­ln nedsatt, vilket gör att blodet som kommer till hjärtat inte kan tas emot och pumpas vidare på ett effektivt sätt. Då riskerar man att få vätska i lungorna och svårt att andas.

Henrik har tilldelats pengarna för att genom modeller utvärdera nya behandling­smöjlighet­er.

– Vi tittar på ett särskilt protein som vi vill påverka genom läkemedel och därigenom göra hjärtmuske­ln mer eftergivli­g. Vår ambition är att patientern­a ska bli botade men från idé och lovande resultat är det många steg på vägen.

Hjärt-lungfonden som ligger bakom Henriks forsknings­bidrag finansiera­s av gåvor från privatpers­oner och företag. Den bildades redan 1904 i kampen mot tuberkulos och stöttar i dag forskning kring hjärt- och lungsjukdo­m.

Henrik arbetar kliniskt halvtid inom kardiologi.

– Där ser jag många som har de här besvären och det hade varit jätterolig­t att kunna hjälpa dem.

 ?? BILD: ANNA OSCARSON ?? För Henrik Isacksson är forskninge­n en passion.
BILD: ANNA OSCARSON För Henrik Isacksson är forskninge­n en passion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden