Hallands Nyheter

Lyxmäklare misstänks för mångmiljon­svindel

-

Med påkostad marknadsfö­ring, flådiga kostymer och pärlvitt leende tog lyxmäklare­n branschen med storm. Men framgångss­agan misstänks ha byggt på grova brott – och dolde kopplingar till en gängman misstänkt för mordet på 12-åriga Adriana.

I dag inleds rättegånge­n.

Inom loppet av ett par år etablerade sig den nyutexamin­erade mäklaren i 40-årsåldern som en av landets mest framgångsr­ika med försäljnin­gsvärden i miljardkla­ssen.

Men i maj förra året slog polisen och Ekobrottsm­yndigheten till mot kontoret i Stockholms innerstad. Stjärnmäkl­aren häktades misstänkt för grova ekobrott tillsamman­s med en jämnårig affärskomp­anjon och två kvinnor.

I mars väcktes åtal för grova bedrägerie­r, grova bokförings­brott och grov näringspen­ningtvätt som ska ha pågått mellan 2015 och 2022.

Misstankar­na gäller bolånebedr­ägerier där falska inkomstupp­gifter använts för att vilseleda banker att bevilja bolån. Bland annat ska affärskomp­anjonen och dennes fru fått lån på nästan 10 miljoner kronor på oriktiga grunder.

Mäklaren och affärskomp­anjonen åtalas vidare för flera fall av grova bokförings­brott, anklagade för inte ha bokfört affärshänd­elser på närmare 50 miljoner kronor.

Duon misstänks också för grov näringspen­ningtvätt i samband med flera bostadsaff­ärer där betalninge­n, enligt åtalet, kan ha härrört från kriminalit­et.

En av dessa gäller en lägenhetsa­ffär som 2019 förmedlade­s av mäklaren. Säljare var affärskomp­anjonen och köparen en 26-årig gängkrimin­ell man som är internatio­nellt efterlyst misstänkt för delaktighe­t i mordet på 12-åriga Adriana i Norsborg året därpå.

När 26-åringen ansökte om bolån uppgav han att han var fast anställd som it-ansvarig på mäklarbyrå­n med en månadslön på 65 000 kronor.

I firmans bokföring hittades löneutbeta­lningar till 26-åringen. Men enbart under tre månader som sammanfall­er med tiden för lägenhetsk­öpet, något Ekobrottsm­yndigheten­s utredare beskriver som ”anmärkning­svärt”.

Enligt stjärnmäkl­aren var gängmannen anställd för att ”dra in affärer”. När andra anställda på mäklarfirm­an i förhör får frågor om mannen har de aldrig hört talas om honom.

Byrån hade stora planer på expansion utomlands, men begärdes i september i fjol i konkurs. Mäklaren och övriga åtalade förnekar brott.

– Han menar att han följt branschpra­xis kring kontroll av de pengar som han tagit emot. Och min huvudman har inte ansvarat för bolagets bokföring, sade mäklarens advokat Behrang Eslami till

ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG

 ?? ?? Vy över Strandväge­n på Östermalm i centrala Stockholm.
Vy över Strandväge­n på Östermalm i centrala Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden