Hallands Nyheter

Trots tvåmålsled­ning och öppna mål – Wic föll på straffar

För tredje avgörande playoffmöt­et i rad följer Warberg IC upp en övertygand­e första seger med att tappa ledning till förlust i match två. Den här gången förvandlad­es en 2–0-ledning till en 2–3-förlust efter straffar.

- Karl Andersson karl.andersson@hn.se

De två senaste gångerna Wic har befunnit sig i den andra och avgörande playoffrun­dan har match två visat sig bli en tydlig vägskälsma­tch, där laget som vann första matchen haft ett gyllene läge att gå ifrån till 2–0 i matcher, men i stället fått se motståndar­na vända såväl matchen som kvalserien.

Dessvärre för Wic har mönstret upprepat sig i negativ bemärkelse båda gångerna.

20/21 vann man den första matchen mot Hagunda med 10–komfortabl­a–4 och ledde även match två på bortaplan med 4–2. I slutändan tappade man dock såväl matchen (6–7) som kvalserien (1–3).

22/23 vann man den första matchen mot Nykvarn med 10–komfortabl­a–5 och ledde även match två på bortaplan med 2–1 när det återstod fyra och en halv minut av matchen. I slutändan tappade man dock såväl matchen (3–4) som kvalserien (1–3).

När man då året efter klev in i den så viktiga andra matchen med 6– komfortabl­a–1 i ryggen handlade allt för Wics del om att bryta det jobbiga historiska mönstret och gå upp i 2–0-ledning i matchserie­n.

Efter de inledande 20 minuterna såg det, precis som de tidigare åren, väldigt lovande ut. Mot ett lite naivt Sundsvall kunde Wic skapa målchans efter målchans på sina omställnin­gar. Allra mest avslutade Max Källerteg, som med normal effektivit­et den här säsongen hade gjort minst två mål, men som mest prickade stolpen.

I stället assisteran­de han till Joel Birgersson­s ledningsmå­l efter blixtsnabb­t kombinatio­nsspel i powerplay, vilket följdes upp med att Rikard Eriksson satte tvåan efter att ha blivit serverad öppen kasse av Morics Krumins.

I det läget tydde väldigt lite på att Sundsvall skulle komma tillbaka, men så har ju Wic sin statistik och kanske låg den i bakhuvudet när hemmalaget tilläts reducera till 1–2 och jämna ut spelet ordentligt under den andra perioden.

Wic fortsatte att skapa chanser. Anton Birgersson och Källerteg hade bland annat varsin jättechans i slutet av den andra perioden. Samtidigt kändes det inte särskilt oväntat när hemmalaget­s Melker Grönholm prickade in kvittering­en i bortre hörnet när den tredje perioden var dryga sju minuter gammal.

Därefter var hemmalaget klart närmast ett avgörande under ordinarie tid, bland annat genom William Johanssons stolpskott med dryga minuten kvar.

I stället blev det förlängnin­g och där hade såväl Källerteg som Joel Birgersson i stort sett öppna mål att avgöra, men om inte skottet gick över (Birgersson) så stod Wille Swedin i hemmakasse­n i vägen med en jätteräddn­ing (Källerteg).

Swedin, som satt på bänken i första mötet, skulle till slut bli den stora matchvinna­ren. Han släppte förvisso in Anton Birgersson­s straff i den efterfölja­nde strafflägg­ningen, men stod sedan pall för Wics fyra efterfölja­nde straffar vilket innebar att hans lagkamrate­rs två fullträffa­r räckte för att kvittera matchserie­n.

?? ARKIVBILD: KRISTER ANDERSSON ?? Mattias Lövenfors och Filip Erheden var två av spelarna som brände straffar i strafflägg­ningen.
ARKIVBILD: KRISTER ANDERSSON Mattias Lövenfors och Filip Erheden var två av spelarna som brände straffar i strafflägg­ningen.