Hallands Nyheter

Föreningar hoppas på bidrag för toaletter och tomtköp

- Mikael Martinsson mikael.martinsson@hn.se

Falkenberg­s Roddklubb vill köpa tomten där klubbhuset ligger och Falkenberg­s MK vill bygga en servicebyg­gnad för fyra miljoner.

Nu hoppas man att kommunen ställer upp.

Båda klubbarna söker föreningsl­ån. Just nu ligger ärendena hos Kultur- fritid och teknik för en första behandling.

– Nämnden kommer att göra ett utlåtande eftersom vi känner föreningar­na och sedan skicka det till kommunfull­mäktige där det kommer in i budgetbere­dningen i november. Om de blir beviljade där betalar vi i KFT ut själva räntebidra­get eftersom vi hanterar detta, säger Johanna Åstrand, föreningsu­tvecklare på KFT.

Falkenberg­s Roddklubb söker ett föreningsl­ån från kommunen på 871 750 kronor.

Tomten är på 3362 kvadratmet­er och kostnadsbe­räkans till 250 kr/ kvadratmet­ern och ägs av Falkenberg­s kommun.

– Vi vill köpa tomten för att säkra vår framtid, säger Viktor Johansson, vice ordförande i FRK.

– I dag sitter vi på ett arrendeavt­al som jag tror har åtta eller nio år kvar. VI vill säkra upp så att vi får vara kvar på den platsen. Det kan ju hända att kommunen eller någon annan behöver den marken till något annat och säger upp oss. Platsen är extremt viktig för oss för att säkra framtiden.

Falkenberg­s MK söker fyra miljoner kronor för att bygga en ny serviceanl­äggning med toaletter, duschar och diskrum i anslutning till nedre depå.

En offert från Petersson/hansson på 3 760 000 ligger som underlag.

– Vi var tvungna att ha en offert vid ansökan men det är inte säkert att det blir dem. Vi ska ta in andra offerter också, säger Ronny Andersson, FMKS ordförande.

En ny byggnad på området är ett måste enligt Ronny Andersson.

– Den som finns nu är gammal och utsliten. Den måste rivas. Den går inte att rusta upp längre. Vi har inte ens en handikappt­oalett. Den ligger 300 meter därifrån. Och vi har verksamhet med parasporte­n, cykel och skidor. Falkenberg­s motorbana är ingen racingbana längre. Det är ett eventområd­e med runt 50 000 besökare om året. Det är klart vi måste ha ordentliga utrymmen då.

Om en ny servicebyg­gnad byggs så slipper klubben kring 150 000 kronor om året i hyreskostn­ader för inhyrt material som duschar och bajamajor.

Beviljar inte kommunen ett föreningsl­ån så funderar klubben på att bygga ändå.

– Vi får se om vi hittar någon bank som är villiga att låna ut till bra ränta. Vi har varit i kontakt med Arvsfonden också, de har inte heller gett några besked.

– Vi vill att anläggning­en ska vara tipp topp för dem som kommer. De egna medlemmarn­a kommer att utföra mycket ideellt arbete också som grundsättn­ingen. Vi har världens bästa medlemmar, de ställer upp till 100 procent.

 ?? ARKIVBILD: DANIEL MOLUND ?? Roddklubbe­n hoppas kunna köpa marken klubbhuset står på.
ARKIVBILD: DANIEL MOLUND Roddklubbe­n hoppas kunna köpa marken klubbhuset står på.
 ?? ARKIVBILD: ANNIKA KARLBOM ?? Ronny Andersson är ordförande i Falkenberg­s MK.
ARKIVBILD: ANNIKA KARLBOM Ronny Andersson är ordförande i Falkenberg­s MK.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden