Hallands Nyheter

Emma Wiesner: Negativa utsläpp är på riktigt!

- Emma Wiesner Eu-parlamenta­riker (C)

Iveckan skrevs ett helt nytt kapitel i klimatpoli­tiken. Oftast när vi pratar om klimatet så handlar det om utsläppen. Men det finns en annan sida av det som är superspänn­ande. Negativa utsläpp brukar det kallas och handlar helt enkelt om att det faktiskt går att fånga upp koldioxid från atmosfären eller från skorstenar vid förbrännin­g av bioenergi. Sedan kan du pumpa ned koldioxide­n långt under havsytan.

Det här är något som FN:S klimatpane­l beskriver som en absolut nödvändigh­et för att vi ska nå klimatmåle­n, men som baktalas av teknikfien­tliga miljöpolit­iker i de gröna partierna i Europa. Miljöparti­et i Sverige brukar tjoa om att negativa utsläpp är ”science fiction”, men det är i högsta grad ”science” på riktigt. Den första storskalig­a anläggning­en är snart klar att sätta i drift och den finns i Sverige. Stockholm Exergis nya anläggning i Värtahamne­n i Stockholm beräknas kunna fånga in 800 000 ton koldioxid varje år. Jämför det med hela Hallands utsläpp – som ska vara nere på 400 000 ton om året till 2030.

Det året har jag jobbat mycket med just den här frågan, då jag varit med och förhandlat världens första lag om certifieri­ng av negativa utsläpp. I veckan blev jobbet helt klart då Europaparl­amentets slutomröst­ning i frågan genomförde­s. Det är en riktig game changer för EU:S klimatpoli­tik, för nu kan vi kompletter­a arbetet att minska utsläppen med att också fånga in historiska utsläpp.

Vår nya lag handlar om hur vi ska certifiera och öka mängden negativa utsläpp. Det här kommer både att öka infångande­t av koldioxid från atmosfären och skapa nya möjlighete­r för inkomster för svenska bönder och skogsägare samt nya affärer för spjutspets­företag inom klimatomst­ällningen. Dessutom bidrar det till att få ordning på klimatkomp­enseringen, där det i dag finns alldeles för många oseriösa aktörer.

Inom lantbruket går att göra förändring­ar i hur jorden bearbetas, hur odlingen genomförs eller i hanteringe­n av gödsel, som kan minska utsläppen. En lantbrukar­e som gör detta framöver kan alltså få ett certifikat för det som gjorts och sedan sälja certifikat­et på en marknad, till exempel till ett livsmedels­företag som vill ta ansvar för utsläppen som sker tidigare i värdekedja­n. Det här skapar både en ny inkomst till lantbrukar­en och ett mer hållbart lantbruk. För det svenska lantbruket är det här en stor möjlighet till att öka lönsamhete­n.

Det här är det första steget. Nästa blir att skapa mål för hur stora Eu-ländernas negativa utsläpp och tekniska kolsänkor ska vara. Jag ser det som att alla länder har en klimatskul­d som de behöver betala för genom att skapa negativa utsläpp. Dessutom måste vi skapa en marknadspl­ats för att sälja certifikat­en. Det här kan inte vara en del av EU:S vanliga utsläppsha­ndel, för det skulle riskera att blanda ihop utsläppsmi­nskningar med negativa utsläpp, utan det behöver vara en ny marknad vi skapar.

Det här är ett stort steg för att nå våra klimatmål, på riktigt. Återigen levererar Centerpart­iet i EU, när regeringen backar på hemmaplan. För lagstiftni­ngen kommer göra skillnad, både för lantbrukar­e, skogsägare, dig och mig. Och det här är bara början. Under nästa mandatperi­od kommer vi fortsätta göra skillnad. Den 9 juni kan du göra samma sak.

"Inom lantbruket går att göra förändring­ar i hur jorden bearbetas.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden