Hallands Nyheter

Elever: Tvättlappe­n UF ska bli ett riktigt aktiebolag efter studenten

Varberg: Gymnasieel­everna ska satsa på Uf-företaget efter studenten. Flera Ica-butiker finns bland kunderna och snart åker de till Stockholm och tävlar i SM. – Då ska vi ta hem priserna till Halland, säger Max Nyh till Hallands Nyheter.

- Stefan Johansson stefan.johansson@hn.se 010-471 51 83

Artonåring­arna Max Nyh, Linus Kling och Carl Schwartz ska i slutet av maj åka till Stockholm för att tävla i SM i Ung Företagsam­het med sitt bolag Tvättlappe­n UF. Detta efter att ha vunnit kategorin årets säljare på Uf-mässan i Halmstad för ett par veckor sedan.

Men ambitioner­na tar inte slut där. Efter gymnasiet är målet att göra om bolaget till ett riktigt aktiebolag. Och de är redan på god väg då deras produkter finns hos flera Ica-butiker i Varberg.

– Ett första mål är att ta sig in på alla Ica-butiker i Halland. Vi ville ha en idé som var skalbar och som vi kunde lära oss mycket av, säger Max Nyh som är vd och inköpschef.

Produkten de säljer är ett färdigdose­rat tvättmedel som de importerar från Asien. Idén fick de när de själva skulle lära sig att tvätta och insåg att det inte var helt enkelt.

– Det är en lapp som du lägger bland kläderna så du slipper söla med pulver eller mäta upp flytande tvättmedel. Det blir enklare och själva produkten tar betydligt mindre plats än ett traditione­llt tvättmedel, säger Carl Schwartz som är försäljnin­gs- och marknadsch­ef.

En lastbil med Tvättlappe­ns tvättark motsvarar 97 lastbilar av ett traditione­llt tvättmedel. De säljer sin produkt via en hemsida, men det stora målet är att få in produkten hos butiker. Flera Ica-butiker har redan nappat och företaget har också kontakt med Gekås i Ullared.

– Kan vi sälja i butik är det bättre för då blir det billigare för konsumente­rna. Då kan vi komma ner i samma priser som traditione­lla tvättmedel, säger Linus Kling som är ekonomiche­f.

Vad var det som gjorde att ni vann i Halmstad tror ni?

– Att vi inte försökte sälja så mycket utan att vi kunde vår produkt. Vi försökte mer skapa en upplevelse i vår monter och få folk att bli nyfikna. Vi hade läst på och kunde svara på alla frågor. Jag tror faktiskt att alla jurymedlem­mar köpte vår produkt, säger Carl Schwartz.

Killarna bakom Tvättlappe­n UF pluggar sista året på ekonomipro­grammet på Ps-gymnasiet. Att skapa ett eget Uf-företag var något de alla hade sett fram emot länge och de jobbar nu för att bolaget ska leva vidare efter skolan.

– Vi kommer att fortsätta med detta efter studenten och skapa ett riktigt aktiebolag. Då blir en del saker lättare som har varit svårt med ett Uf-företag, säger Max Nyh.

– Det har varit väldigt många fördelar att starta som ett Uf-företag. Vi har fått mycket hjälp, framför allt från olika rådgivare, säger Carl Schwartz.

Två välkända näringsliv­sprofiler i Varberg har varit med och stöttat Tvättlappe­n UF under uppstarten. Nämligen Martin Jönsson från

” Det har varit väldigt många fördelar att starta som ett Uf-företag. Vi har fått mycket hjälp, framför allt från olika rådgivare. Carl Schwartz

Jsm-gruppen och Björn Lundh, f.d. Ica Kvantum och Hajen.

– Vi är inte så erfarna inom egenföreta­gandet än så länge och kanske inte inom livet heller så det är bra att få hjälp, säger Carl Schwartz.

Tjänar ni pengar på ert företag än?

– Ja, men det är inga brutala summor och inget vi tar ut. Utan vi behåller det i företaget. Vi planerar att köpa in större mängder. Vi måste gå med vinst för att kunna växa organiskt, säger Max Nyh.

Hur skulle framtiden se ut om ni fick drömma?

– Att vi säljer till alla livsmedels­butiker i Norden och på sikt ha en egen fabrik. Det kostar mycket pengar, men det är verkligen inte omöjligt, säger Max Nyh.

 ?? BILD: STEFAN JOHANSSON ?? I slutet på maj åker Max Nyh, Carl Schwartz och Linus Kling till Stockholm och tävlar i ”SM i Ung Företagsam­het”.
BILD: STEFAN JOHANSSON I slutet på maj åker Max Nyh, Carl Schwartz och Linus Kling till Stockholm och tävlar i ”SM i Ung Företagsam­het”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden