Hallands Nyheter

Man sköt sin sambo med luftgevär – döms

Varberg: En man i 40-årsåldern sköt sin dåvarande sambo med luftgevär och utsatte henne för en rad våldsbrott. Vid gripandet blev han så pass hotfull att polisen fick spreja honom tre gånger. Nu döms mannen till fängelse.

- Jennifer Last jennifer.last@hn.se 010-471 53 32

Mellan 2019 och 2021 utsatte en man i 40-årsåldern sin dåvarande sambo för ett flertal våldsbrott, samt förnedrade henne på olika sätt. I förhör med kvinnan uppger hon att han förnedrat henne på sådan nivå att hon började tro på vad han påstod och accepterad­e det. Hon slutade att umgås med familj och vänner.

Han utsatte henne för flera fall av misshandel. Vid ett av dem svimmade hon av slaget. Vid ett annat tillfälle blev mannen så arg när kvinnan tog en kaka, att han bet henne i handen och slog henne så att hon hamnade på golvet. En gång när han blev svartsjuk sköt han henne med ett luftgevär.

” Vid ett annat tillfälle blev mannen så arg när kvinnan tog en kaka, att han bet henne i handen och slog henne så att hon hamnade på golvet.

Innan gripandet hade polis larmats till en offentlig adress i Varbergs kommun. På platsen ramlade kvinnan ut ur sin bil efter att, i lägenheten, blivit misshandla­d och utsatt för stryptag. En stund senare kom även mannen till platsen, upprörd och hotfull. Polisen fick då spreja honom tre gånger.

I den gemensamma bostaden i Varbergs kommun påträffade­s både cannabis och cannabispl­antor. Kvinnan förnekar brott och menar att hon befunnit sig i en nödsituati­on med anledning av att hon varit utsatt för våld och hot om våld, varför hon inte kunnat berätta för någon om narkotikan. Tingsrätte­n anser dock att hon inte befunnit sig i en situation som fritar henne från straffrätt­sligt ansvar. De båda döms därför för narkotikab­rott, där kvinnan döms till villkorlig dom.

Mannen, som är hemmahöran­de i annat län än Halland, döms till ett år och två månaders fängelse för grov kvinnofrid­skränkning, fem fall av misshandel samt narkotikab­rott. Samtidigt frikänns han från fyra misshandel­sfall. Han ska betala skadestånd till kvinnan på 100 000 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden