Hallands Nyheter

Spelarbris­ten får Valder att göra upprop – trots att serien är igång

- Mattias Nilsson mattias.nilsson@hn.se

Sedan lite drygt en vecka tillbaka ligger ett upprop ute på Valinge Derome DFF:S hemsida. Klubben söker spelare – trots att serien redan är igång!

– Vi kommer klara av det, men på sikt är det ett allvarligt problem för hela damfotboll­en, inte bara för oss, säger tränaren Mohammed Omar.

Seriespele­t har redan inletts. Valder förlorade sin division två-premiär mot Lilla Torg med 1–4. Mohammed Omar hade en startelva plus två avbytare att tillgå. I truppen är man drygt 15 spelare.

– En spelare insjuknade innan match, en jobbade och en var bortrest. Den dagen några skadar sig eller blir sjuka, då blir det väldigt tunt, säger Mohammed Omar.

Nu fick man till exempel plocka in en tjej från F15-laget, de är födda 2009.

– Det är ett stort hopp och det är deras första elvamanna-år. Det är inte schysst att slänga in dem rakt i division två, säger Omar.

– Läget är prekärt, men vi reder nog upp det. Man har en trupp från vecka till vecka, det är alltid några skadade, men vi är inte 17–18 utan 15–16. För att hålla igång det behövs minst 18, säger ordförande­n Nils-erik Andersson.

Veteraner som Moa Snödahl, Hanna Andersson, Lovisa Halldén, Linnéa Otterdahl och även Camilla Otterdahl fyller ut, men tränar bara sporadiskt.

– De äldre är vår räddning. Vi är tacksamma att de finns och ställer upp, men det är inget som håller i längden. De här spelarna har lagt sin tid på fotbollen, menar Mohammed Omar.

I fjol plockade man upp några stycken från egna led. Det har man inte kunnat göra i år. Det har även gått trögt med värvningar.

– Vår förbannels­e är att vi legat lite för högt upp. En del spelare tänker att det är för seriöst. Då slutar de eller så går de någon annanstans där man inte tränar så mycket, säger Nils-erik.

2023 försvann Emma Jarl och Felicia Torstensso­n till Onsala. Inför denna säsong gick Ebba Lundberg till Örgryte IS och Bois tog Linn Graudums och Blearta Osmani. Samtidigt gick Leonor Mangas Larsson och Meja Emilsson motsatt väg.

– Det är väl mer att Bois fått in tre, fyra spelare från Lilla Träslöv som vi normalt hade kunnat fånga upp, säger Nils-erik Andersson.

Bois fick ju tag i exempelvis Ella Martinez från BK Häckens akademi.

– Vi har också ringt Häcken, men vi vill helst inte att spelarna ska bo i Göteborg. Och den som Bois fick är ju från Frillesås. Det finns en Frillesås-tjej till som spelar i Onsala, men hon nappade inte.

Har ni fått respons på uppropet?

– Inte vad jag hört. Det är ju lite sent. Egentligen borde vi varit ute

BILD: HÅKAN JOHANSSON innan men man vet aldrig, säger Nils-erik.

– För vår del är det viktigt att få in spelare, oavsett var de kommer ifrån, men de ska hålla i division två. Egentligen vill vi belysa problemet som finns, säger Mohammed Omar.

BILD: HAKAN JOHANSSON

Han fortsätter:

– Ser man på division två-kollegor så är det många lag som har det tufft. Framför allt på landsbygde­n, till exempel Öxnevalla och för något år sen Vessige och Ginsten. Vissa lag fick gå ner i serier för att ha lag kvar.

Mohammed Omar menar att Varbergs Bois har många fördelar:

– Det ligger centralt och spelarna har cykelavstå­nd. Varumärket, det gör mycket. Jag kommer ihåg när jag var i Halmia i division ett. Då startade HBK upp och plötsligt gick spelare från ettan ner till division fyra – bara för att de ville spela i HBK.

– Sedan är man en spelare och flyttar in till trakten. Googlar man på ”fotboll” och ”Varberg”, då är det Bois som kommer upp först, då kollar man inte på något annat.

Mohammed Omar tror att Valder kommer lösa det, men säger också.

– Jag tror inte man ska skämmas över att problemet finns. Det är bra om det kommer upp till ytan.

 ?? ?? Linn Graudums gick från Valder till Varbergs Bois inför den här säsongen.
Linn Graudums gick från Valder till Varbergs Bois inför den här säsongen.
 ?? ?? Mohammed Omar vill belysa problemet med spelarbris­t på dam- och flicksidan.
Mohammed Omar vill belysa problemet med spelarbris­t på dam- och flicksidan.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden