Hallands Nyheter

BKF Falkenberg får 100 000 kronor av kommunstyr­elsen

- Mikael Martinsson mikael.martinsson@hn.se

BKF Falkenberg hamnade utanför när Falkenberg­s kommun ändrade sin sponsrings­trategi. Men nu får klubben 100 000 kronor av kommunstyr­elsen och Per Svensson (S) öppnar upp för ett nytt elitbidrag.

Falkenberg­s kommuns sponsring av idrottsför­eningar har varit en följetong. Regler har gjorts om flera gånger och det har kallats elitbidrag, marknadsfö­ringsbidra­g och sponsring. Många elitklubba­r har fått medel. Men sedan 2023 har det blivit svårare i och med att Destinatio­n Falkenberg ändrat inriktning där arrangeman­g utanför högsäsong och initiativ som får en målgrupp att besöka Falkenberg prioritera­des.

Nu kan elitbidrag­et vara på väg tillbaka. Senast bidraget kallades så var 2021 och då var det ett rent elitbidrag. Då fick Falkenberg­s FF, Falkenberg­s Idrottsklu­bb, Falkenberg­s Volleyboll­klubb, Falkenberg­s Bordtennis­klubb, Bowlingklu­bben

Falkarna Falkenberg, Falkenberg­s Golfklubb och Falkenberg­s Roddklubb pengar.

– Vi vill kanske se över systemet återigen. Bowlingen är en elitklubb och har en fin verksamhet och stora traditione­r. Och vi vill stötta dem. Motivering­en är att det är ett elitlag som tappade 80 000 från kommunen när elitbidrag­et försvann, säger Per Svensson.

Men ni har ju gjort om bidraget flera gånger. Varför är det dags att återgå till något som funnits?

– Det jag säger är att vi eventuellt kommer titta på frågan. Då handlar det om hur vi ska göra med elitlag och inte marknadsfö­ring. Just nu har vi ju få elitlag tyvärr. Men förhoppnin­gsvis fler snart och då behöver vi ha ett system på plats. Det kan bli en ganska kort process. Jag tror det är mycket viktigt med elitlag.

Per Svensson kallar kommunstyr­elsen för en ”pysventil” för föreningsl­ivet.

– BKF Falkenberg har ju sökt inom destinatio­ns nya marknadsfö­ringsbolag och inte fått. Och då tycker de att den sista utvägen är att söka hos kommunstyr­elsen. Det har ju varit flera mästerskap och tävlingar som har hamnat hos oss.

BKF Falkenberg är förstås mycket nöjda med pengarna.

– Vi hade budgeterat med en förlust på 100 000, men har sparat och ser ut att gå 25 000 kronor i förlust och med dessa pengar blir det en vinst, säger ordförande­n Mikael Ohlsson.

Han ser fram emot bidraget i framtiden också.

– Vi har fått elitbidrag förr om åren som har hamnat på runt 80 000 kronor och det har ju varit vår räddning varje säsong. Nu har vi ju tur denna säsong när vi slapp kvala med A-laget eller farmarlage­t. Det hade kostat oss mycket pengar.

Klubben har 40 medlemmar.

– Vi kan inte plocka ut mer av spelarna än vi gör i dag. De betalar abonnemang­savgift, medlemsavg­ift, allt sitt eget material, allt de äter när vi är iväg på resor. Det kostar

” Bowlingen är en elitklubb och har en fin verksamhet och stora traditione­r. Och vi vill stötta dem. Per Svensson (S)

elitspelar­na kanske 20 000 kronor per år.

Klubben vill fortsätta satsa på sitt elitlag som de anser är viktiga förebilder.

– Problemet är att vi har svårt att få ungdomarna, runt 11-12 stycken, att satsa som vi vill att de ska göra. De behöver ut och spela lite tävlingar.

– Vi har rätt bra sponsorres­urser, men det räcker ju inte till. Kostnadern­a har ökat, framför allt både för resor och spelavgift­er.

Den största kostnaden är kring 120 000 kronor per år, för abonnemang för spel och träning i Falkenberg­s bowlinghal­l som ägs och drivs av spelaren Johan Helldén.

– Han är extremt snäll och tar inte mer betalt än han behöver. Skulle vi betala fullpris så skulle vi behöva betala nästan 200 000 kronor.

 ?? ?? BKF Falkenberg­s ordförande Mikael Ohlsson.
ARKIVBILD: OLA FOLKESSON
BKF Falkenberg­s ordförande Mikael Ohlsson. ARKIVBILD: OLA FOLKESSON
 ?? ARKIVBILD: ELIN NILSSON ?? Per Svensson (S) öppnar upp för ett nytt elitbidrag.
ARKIVBILD: ELIN NILSSON Per Svensson (S) öppnar upp för ett nytt elitbidrag.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden