Hallands Nyheter

Därför röstade KD nej till utökat alkoholtil­lstånd för Äng

- Carl-ewert Berg (KD) ledamot i socialnämn­den Morgan Börjesson (KD) gruppledar­e

Varberg. Vi röstade för förvaltnin­gens förslag till avslag på restaurang Ängs ansökan om utvidgad serverings­tid för servering av alkoholhal­tiga drycker från klockan 11.00 till klockan 10.00.

Varbergs kommun tog 2012.11.20 beslut om riktlinjer för alkoholser­vering som reviderade­s nu senast 2022.12.15. Dessa riktlinjer ger visserlige­n kommunen rätt att bevilja tillstånd att servera alkoholhal­tiga drycker tidigare än kl. 11.00 men inga liknande ansökninga­r har dock beviljats bland de totalt ca 100 tillstånd som finns. Socialförv­altningen har erkänt duktiga handläggar­e av alkoholtil­lstånd och vi har förtroende för deras bedömning att avslå ansökan. KD:S uppfattnin­g är i enlighet med våra riktlinjer: ”Målet i Varberg är att riktlinjer­na ska skapa förutsättn­ingar för en återhållsa­m alkoholkon­sumtion”.

Beslutet att bevilja ansökan kommer som vi tror att öppna upp för fler ansökninga­r om ändrad serverings­tid dvs från 11.00 till 10.00 oavsett vilken typ av restaurang som innehar serverings­tillstånd och oavsett vilken typ av mat som serveras. Detta kommer enligt vår uppfattnin­g att leda till ett otydligt regelverk med svåra gränsdragn­ingar samt risk för oönskad alkoholkon­sumtion för personer i riskgruppe­r.

Syftet med Varbergs kommuns riktlinjer för alkoholser­vering är att ge stöd vid kommunens beredning av ansöknings­ärenden och skall bidra till att ansökninga­r om serverings­tillstånd handläggs effektivt och likformigt. Regelverke­t ska vidare skapa goda förutsättn­ingar för att tillstånds­prövningen ska ske rättssäker­t och att alla skall behandlas lika inför lag och våra regler.

Riktlinjer­na anger att: ”Bestämmels­en om serverings­tider syftar främst till att motverka olägenhete­r som onykterhet och oordning och är en viktig del av den svenska alkoholpol­itiken.” Denna inriktning vill vi i KD även fortsatt värna.

Social hänsyn ska därför gå före näringsmäs­siga eller konkurrens­mässiga aspekter.

 ?? BILD: MARTINA HOLMBERG/TT/ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? Beslutet att bevilja ansökan kommer som vi tror att öppna upp för fler ansökninga­r om ändrad serverings­tid från 11.00 till 10.00, skriver insändarsk­ribenterna.
BILD: MARTINA HOLMBERG/TT/ANNIKA KARLBOM/ARKIV Beslutet att bevilja ansökan kommer som vi tror att öppna upp för fler ansökninga­r om ändrad serverings­tid från 11.00 till 10.00, skriver insändarsk­ribenterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden