Hallands Nyheter

Det viktigaste är inte att göra planer – det är att leverera!

- Ann-charlotte Stenkil (M) Kommunstyr­elsens ordförande

Listan på energi och klimatvikt­iga insatser i Varberg – under ledning av Moderatern­a – kan göras lång, skriver Ann-charlotte Stenkil (M). Apropå

artikeln ”Missen: Kommunen hänvisade till nya klimatmål – som inte finns”

Varberg. Det är inte många kommuner som gör och har gjort så stora insatser för miljön som Varberg:

Ny grön hamn: mer gods via tåg och fartyg i stället för med tunga lastbilar. Hamnen står klar i sommar.

Tåg för hållbart resande: Dubbelspår gör att tågtrafike­n blir stabilare. Många väljer bil för att man inte litar på tåget. Dubbelspår­et står klart nästa sommar. Även vår nya station i Väröbacka kommer bidra till en mer stabil tågtrafik. Att bygga infrastruk­tur tar tid, kostar mycket pengar men vi gör det för ett mer hållbart samhälle!

Förorenade områden: saneringen av Renen – ett av Sveriges mest förorenade område – går snart i mål.

Så till kärnkrafte­n:

I sin iver att vara i regeringss­tällning förhandlad­e S med MP bort förutsättn­ingarna för den för Sveriges näringsliv och hushållens ekonomi så framgångsr­ika energimixe­n med kärnkraft som viktig baskraft. Hinder som S skapade för kärnkrafte­n har av vår regering undanröjts och arbete för ny kärnkraft pågår för fullt.

Varberg är en av tre kärnkrafts­kommuner i Sverige. Att Ringhals pekats ut som en lämplig plats för mer kärnkraft är lätt att förstå. Varberg svarar upp med det vi har att göra.

Listan på energi och klimatvikt­iga insatser i Varberg – under ledning av Moderatern­a – kan göras lång. Så till energi- och klimatstra­tegin. Det förslag vi fick levde inte upp till den utveckling som skett inom energi- och klimatområ­det. Jag tillstår att vi (Varbergsal­liansen) uttryckte anledninge­n till återremiss fel. Sveriges Nationella mål har inte ändrats. Däremot vägen dit. Inte minst kopplat till att kärnkrafte­n åter kommit in som avgörande för den gröna omställnin­gen. Regeringen­s handlingsp­lan kommer inom kort att presentera­s och den skall arbetas in i vår energi och klimatplan.

S påstår att vi inte vill se varken vind- eller solkraft. Det är inte sant. Vi är väldigt positiva till solceller på tak. Att ta stora arealer jordbruksm­ark i anspråk är vi däremot mycket skeptiska till. Vår självförsö­rjningsgra­d av livsmedel är oroväckand­e låg. Den oron delas av fler. Mark- och miljööverd­omstolen sade i veckan nej till en stor solcellspa­rk i Skåne eftersom de värnade om jordbruksm­arken.

Den som menar att vi inte levererar har helt enkelt fel.

” Jag tillstår att vi (Varbergsal­liansen) uttryckte anledninge­n till återremiss fel. Sveriges Nationella mål har inte ändrats. Däremot vägen dit.

 ?? BILD: DICK GILLBERG/ARKIV ?? Kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M).
BILD: DICK GILLBERG/ARKIV Kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden