Hallands Nyheter

Vivab utökar antalet besök och skrotar Åvc-kort

Halland: Bort med återvinnin­gskortet och fler besök för personer som inte bor i villa. Det är de nya reglerna på Vivabs återvinnin­gscentrale­r som börjar gälla den 17 april.

- Martin Örtegren martin.ortegren@hn.se 010-471 52 45

Vivab ansvarar för återvinnin­gscentrale­n Sandladan i Falkenberg, Holmagärde återvinnin­gscentral i Varberg samt återvinnin­gscentrale­rna i Ullared, Veddige och Tvååker.

För att komma in på respektive återvinnin­gscentral krävs ett återvinnin­gskort. Men från och med den 17 april skrotas kortet. I stället ska körkortet scannas vid inpasserin­g.

– Vi vill göra det enklare för invånarna som bor i våra kommuner. Många har körkort i dag och ska ha med sig körkortet, säger Dusan Gocic, enhetschef återvinnin­gscentrale­r och fortsätter:

– Genom att minska på plastkorte­n hjälper vi till att bidra till en hållbar utveckling. Sedan skall alla som kör ett fordon ha ett giltigt körkort på sig. Det blir även ett kort mindre att ha med sig i plånboken.

De som inte har körkort, hur gör de för att komma in på en återvinnin­gscentral?

– Skulle man inte ha körkort går det att beställa ett återvinnin­gskort på vår hemsida.

Varje hushåll som är en villa har 15 besök per år. För hushåll i lägenhet, radhus eller parhus har antalet besök tidigare uppgått till åtta stycken. Nu kommer hushåll i samtliga boendeform­er ha 15 fria besök på ”kontot”, där även sommarbost­äder ingår.

– Vi ser behovet och det har varit ett önskemål att ha fler fria besök. När vi har tittat runt omkring oss upplever vi att 15 är ganska rimligt och en någorlunda bra siffra. Kommer det bli dyrare för exempelvis personer boendes i lägenhet i och med att antalet fria besök utökas?

– Vi ser i taxan att vi har möjlighet att utöka antalet fria besök, så det blir ingen förändring i taxan.

 ?? BILD: MARTIN ÖRTEGREN ?? Från och med den 17 april kommer återvinnin­gskortet att tas bort. I stället kommer Vivabs kunder kunna använda sig av körkort för att komma in på återvinnin­gscentrale­rna.
BILD: MARTIN ÖRTEGREN Från och med den 17 april kommer återvinnin­gskortet att tas bort. I stället kommer Vivabs kunder kunna använda sig av körkort för att komma in på återvinnin­gscentrale­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden